
Szarlotka bez pieczenia
- jabłka: 2 kg
- herbatniki: 300 g
- śmietana 30%: 500 ml
- cukier puder: 60 g
- galaretka cytrynowa: 150 g
- woda: 125 ml
- żelatyna: 4 g
- gorzka czekolada: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jabłka: myjemy i obieramy. Pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podgrzewamy z wodą w dużym garnku przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy masę owocową z ognia i dokładnie łączymy z galaretkami cytrynowymi, po czym odstawiamy do przestudzenia.
krok 2
Tworzenie warstw: formę o wymiarach 24x30 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy herbatniki. Przykrywamy je połową masy owocowej. Wyrównujemy ją szpatułką. Tworzymy następną warstwę z ciastek. Wykładamy pozostałe jabłka. Umieszczamy na nich resztę herbatników.
krok 3
Bita śmietana: rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach ciepłej wody. Lekko ją studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Miksujemy przez chwilę, żeby połączył się z kremem. Cienką strużką wlewamy żelatynę. Mieszamy. Wykładamy śmietanę na szarlotkę. Wyrównujemy warstwę łopatką.
krok 4
Czekolada: ścieramy ją na małych oczkach tarki lub drobno siekamy. Posypujemy nią bitą śmietanę.
krok 5
Szarlotka bez pieczenia: po stworzeniu wszystkich warstw wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, żeby herbatniki lekko zmiękły, a jabłka i śmietana stężały. Czas chłodzenia deseru nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.

