
Szarlotka królewska
- jajka: 3 szt.
- mąka pszenna: 60 g
- mąka ziemniaczana: 60 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- cukier drobny: 60 g
- jabłka: 1 kg
- galaretka cytrynowa: 150 g
- cytryna: 0.5 szt.
- woda: 100 ml
- śmietana 36%: 350 ml
- kakao: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Masa na biszkopt: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy je ze sobą. Następnie do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka, drobny cukier i rozmieszaną mąkę. Ostrożnie łączymy składniki przy pomocy szpatułki do ciasta.
krok 3
Pieczenie: ciasto przekładamy na przygotowaną tortownicę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe i wyjmujemy je z piekarnika. Odstawiamy do przestygnięcia.
krok 4
Jabłka: myjemy, obieramy ze skórek i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dolewamy niewielką ilość wody (ok. 50 ml) i gotujemy na mus na średniej mocy palnika przez ok. 20–30 min. Co jakiś czas mieszamy jabłka, aby się nie przypaliły.
krok 5
Mus jabłkowy: do gorącego musu dodajemy 100 g galaretki owocowej w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do przestygnięcia.
krok 6
Poncz: wyciskamy sok z połówki cytryny i mieszamy go z letnią wodą. Ponczem nasączamy ostygnięty biszkopt.
krok 7
Krem śmietankowy: w 100 ml gorącej wody rozpuszczamy 50 g galaretki i odstawiamy do przestudzenia. W osobnej misce ubijamy śmietanę. Gdy jest już gęsta, stopniowo dodajemy zimną, tężejącą galaretkę (ale jeszcze płynną). Miksujemy do połączenia składników na gładki krem.
krok 8
Składanie ciasta: na biszkopt nasączony ponczem nakładamy mus jabłkowy. Rozprowadzamy równomiernie i przykrywamy kremem śmietankowym.
krok 9
Szarlotka królewska jest gotowa: posypujemy ją kakao i wstawiamy do lodówki.

