Reklama

Szarlotka na grzankach to prosty deser, który wykonacie w mgnieniu oka. Z powodzeniem wykorzystacie nadmiar bułek.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Trzy jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem cytrynowym. Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Wlewamy go do rondelka, dolewamy ok. 100 ml wody, wsypujemy cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 min. Do syropu wrzucamy jabłka i smażymy tak długo (pod przykryciem), aż powstanie pachnący, gęsty mus. Odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło z cynamonem i cukrem waniliowym.

  • krok 2

    Za pomocą pędzelka masłem cynamonowym smarujemy kromki bułki po obu stronach (trochę masła zachowujemy). Pozostałe dwa jabłka obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Prostokątną formę do zapiekania smarujemy grubo masłem. Kromki bułki smarujemy usmażonymi jabłkami i układamy jak dachówkę na przemian z cząstkami jabłek.

  • krok 3

    Polewamy wszystko resztą masła, posypujemy rodzynkami i wstawiamy do mocno rozgrzanego (do temp. 220°C) piekarnika na 10–15 min. Ciasto jest gotowe, gdy na powierzchni jabłek i grzanek powstanie złotobrązowy karmel.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama