
Szarlotka na grzankach
- jabłka: 5 szt.
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- pomarańcze: 1 szt.
- cukier: 150 g
- masło: 100 g
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- cukier waniliowy: 1 szt.
- rodzynki: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Trzy jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem cytrynowym. Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Wlewamy go do rondelka, dolewamy ok. 100 ml wody, wsypujemy cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 min. Do syropu wrzucamy jabłka i smażymy tak długo (pod przykryciem), aż powstanie pachnący, gęsty mus. Odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło z cynamonem i cukrem waniliowym.
krok 2
Za pomocą pędzelka masłem cynamonowym smarujemy kromki bułki po obu stronach (trochę masła zachowujemy). Pozostałe dwa jabłka obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Prostokątną formę do zapiekania smarujemy grubo masłem. Kromki bułki smarujemy usmażonymi jabłkami i układamy jak dachówkę na przemian z cząstkami jabłek.
krok 3
Polewamy wszystko resztą masła, posypujemy rodzynkami i wstawiamy do mocno rozgrzanego (do temp. 220°C) piekarnika na 10–15 min. Ciasto jest gotowe, gdy na powierzchni jabłek i grzanek powstanie złotobrązowy karmel.

