Szarlotka sypana
- mąka pszenna: 280 g
- kasza manna: 320 g
- cukier: 220 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- masło: 200 g
- jabłka: 2 kg
- cynamon: 2 g
- sok z cytryny: 5 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Warto pomieszać gatunki słodkie i kwaśne, w dowolnych proporcjach, niekoniecznie pół na pół. Polewamy je sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały. Dosypujemy też cynamon, mieszamy. W razie potrzeby można dodać też cukier do smaku, zwłaszcza jeśli lubimy słodkie wypieki. Może się też tak zdarzyć, że na dnie miski zbierze się sok jabłkowy, koniecznie odlewamy go przed przełożeniem owoców na ciasto.
Masło powinno być bardzo zimne, więc albo nie wyjmujemy go wcześniej z lodówki albo wkładamy je minimum na kilka minut do zamrażalnika.
krok 2
Na początku warto naszykować sobie wszystkie składniki. Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę manną i cukier. Mieszamy dokładnie do połączenia, ale też ostrożnie, żeby nie uniosła się nad nami chmura z mąki. Dzielimy je na trzy równe części, mniej więcej po 270-280 g.

wero.ugc krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, w trybie grzania góra-dół. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, razem z rantami. Dodatkowo smarujemy go masłem. Na dno tortownicy przesypujemy pierwszą porcję suchych składników, wyrównujemy warstwę.

wero.ugc krok 4
Na mąkę z kaszą manną wykładamy połowę jabłek startych na grubych oczkach. Na owoce wysypujemy drugą porcję suchych składników. Ważne, żeby wszędzie była taka sama grubość, dlatego robimy to równomiernie albo potem wyrównujemy.
krok 5
Na usypane składniki ponownie wykładamy jabłka, wszystkie, które zostały. Na wierzch przekładamy równo zawartość ostatniej miseczki. Ostatnią warstwą będzie masło, powinno być naprawdę dobrze schłodzone. Ścieramy je na dużych oczkach na suche składniki.
krok 6
Szarlotkę sypaną umieszczamy w nagrzanym piekarniku jeden poziom poniżej środkowego na 55 minut. Na środkowym ciasto za bardzo się spiecze, ale możemy go również wybrać, tylko trzeba nieco zmodyfikować procedurę. W takim układzie szarlotkę pieczemy przez 45 minut, a potem przekładamy ją jeszcze na sam dół na 15 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy się ładnie zarumieni, a na górze powstanie chrupiąca skorupka. Lekko przestudzone kroimy je w trójkąty i posypujemy cukrem pudrem. Szarlotkę z kaszą manną można też podać z gałką lodów śmietankowych, bitą śmietaną lub polaną sosem owocowym.

wero.ugc


