Reklama

musisz sie na nia skusić

Składniki:

1 ½ szklanki mąki pszennej wieloziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
5 jabłek
150 g masła
cukier puder

Kroki przygotowania:

Masło wkładam do zamrażalnika. Jabłka obieram, kroję na dowolne kawałki i zesmażam z ½ szklanki cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Oczywiście można je zatrzeć, ja jednak wolę jabłka podduszone. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, ½ szklanki cukru i płatki owsiane. Dokładnie mieszam całość. Brytfankę, tortownicę wysmarować dobrze masłem obsypać bułką tartą, na dno wysypać 1/3 suchych składników, następnie położyć połowę jabłek, czynność powtórzyć, zakończyć suchymi składnikami. Zmrożone masło zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki i przykryć wierzch ciasta. Topniejące masło i sok z jabłek zwiążą suche składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec ok 45 minut. Schłodzoną posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama