Porady:
- Jeżeli wierzch szarlotki tutti frutti zacznie się zbyt mocno rumienić w piekarniku, należy przykryć go papierem pergaminowym.
- Ciasto kruche na szarlotkę można wyrobić za pomocą robota kuchennego albo posiekać nożem na stolnicy. W drugim przypadku należy je również dokładnie zagnieść.
- Ciasto tutti frutti można przygotować na bazie surowych albo lekko podprażonych jabłek. Żaden z tych wariantów nie jest lepszy od drugiego – wybór należy do was.
- Przepis na szarlotkę tutti frutti można modyfikować na wiele sposobów. Część podanych w nim jabłek można zastąpić innymi owocami, takimi jak gruszki, śliwki, truskawki, rabarbar, morele czy brzoskwinie. Ciasto można też przełożyć warstwą domowych powideł.
- Jeśli nie macie czasu, by chłodzić ciasto w lodówce przez całą godzinę, możecie przełożyć je na kilkanaście minut do zamrażalnika – efekt będzie podobny.
- Polecamy spróbować również szarlotki tutti frutti z kisielem. Dodaje się go do ubitych już białek jaj. Połączenie delikatnej pianki i kwaskowatego kisielu smakuje wprost wyśmienicie.
Notka redakcyjna:
Szarlotka tutti frutti – inne przepisy
Szarlotka tutti frutti to - posiłkując się tłumaczeniem z języka włoskiego - ciasto wieloowocowe. Choć najczęściej przyrządza się ją na bazie jabłek, przepis pozostawia naprawdę sporą dowolność w zakresie używanych składników. Możemy przełożyć ją warstwą ulubionych owoców sezonowych, takich jak: gruszki, śliwki, rabarbar, truskawki, morele czy brzoskwinie. Część osób postanawia natomiast pozostać przy samych jabłkach, w czym również nie ma nic złego. Gotowe ciasto będzie po prostu niemal klasyczną (i na pewno pyszną!) szarlotką.
Na ciasto tutti frutti w klasycznej wersji składają się dwie albo nawet trzy warstwy ciasta, przedzielone owocami oraz pianką na bazie białek. Przepis ten można jednak delikatnie modyfikować, np. dodając do masy kakao. Oprócz podstawowej wersji, warto spróbować też szarlotki tutti frutti z budyniem.
Jabłka na szarlotkę – jakie wybrać?
Placek tutti frutti najczęściej powstaje na bazie jabłek. Podobnie jak w przypadku każdej innej szarlotki, najlepiej sprawdzą się tu szare i złote renety, antonówki bądź papierówki. Polecamy unikać odmian, które puszczają dużo soku, gdyż grozi to zbyt mocnym namoknięciem ciasta.
Zaletą wszystkich wymienionych gatunków jest ich kwaskowaty smak, powodujący, że gotowy wypiek nie będzie zbyt słodki. W razie potrzeby upieczone ciasto można po prostu obsypać cukrem pudrem. Gdybyśmy zaś wyjściowo zdecydowali się na najsłodsze odmiany jabłek (np. landsberską), efekt końcowy mógłby nas rozczarować.
Z czym podawać ciasto tutti frutti z owocami?
Gotowa szarlotka z kruszonką smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno. W drugim przypadku najlepiej podać ją z gałką domowych lodów waniliowych lub cynamonowych. Równie dobrze sprawdzi się własnoręcznie przygotowana bita śmietana.
Przy specjalnych okazjach możemy się pokusić o oblanie wierzchu ciasta tutti frutti sosem waniliowym lub malinowym. Przysporzy nam to wprawdzie nieco więcej pracy, ale rezultat wynagrodzi cały włożony trud. W prostszej wersji można też po prostu obsypać szarlotkę cukrem pudrem.