
Szarlotka z budyniem
- mąka pszenna: 350 g
- masło: 200 g
- jajka: 1 szt.
- cukier puder: 70 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- mleko: 800 ml
- budyń waniliowy: 140 g
- cukier: 30 g
- jabłka: 1 kg
- cynamon: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na szarlotkę z budyniem: do dużej misy lub na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło w kostce i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Usypujemy mąkę w stożek i robimy wgłębienie. Wbijamy w nie jajko. Następnie dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, a następnie owijamy je folią i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
krok 2
Budyń: z 800 ml mleka 100 ml odlewamy do osobnego naczynia. Pozostałe gotujemy. Zimne mleko mieszamy z budyniem i cukrem, jeśli nie jest dodany do mieszanki. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozmieszany budyń, energicznie mieszając, aby powstał gładki krem. Gdy budyń ponownie się zagotuje, zestawiamy garnek z kuchenki i odstawiamy do wystygnięcia.
krok 3
Jabłka: myjemy i obieramy, a następnie kroimy je na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.
krok 4
Prażenie jabłek: wykładamy je na suchą patelnię i prażymy przez 5–10 minut. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy do połączenia składników i pilnujemy, aby jabłka nie przywarły do patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 5
Wykładanie ciasta na blachę: ciasto wyjmujemy z lodówki. Nożem odcinamy ¼ ciasta, ponownie owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Dużą część wykładamy na blachę w rozmiarze 22×26 cm. Opuszkami palców rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni. Następnie przekładamy przestudzone jabłka z patelni, a na to nakładamy budyń.
krok 6
Kruszonka: wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na całą powierzchnię budyniu na tarce o grubych oczkach.
krok 7
Pieczenie: ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Po 45 min szarlotka z budyniem jest gotowa. Po ostygnięciu można wyłożyć ją na paterę lub podawać na talerzykach.

