
Szarlotka z francuskiej cukierni
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier, starte na jarzynowej tarce zimne masło. Kruszymy składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Wbijamy jajko, mieszamy z grudkami ciasta (widelcem lub malakserem). Jeśli ciasto wyda się nam zbyt suche, wbijamy jeszcze jedno żółtko. Zlepiamy wszystkie grudki w kulę i wkładamy do lodówki na 2 godz.
krok 2
Na wypełnienie: w rondlu rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier i podgrzewamy tak długo, aż się skarmelizuje. Wsypujemy obrane i pocięte w ósemki jabłka i smażymy przez 10 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 3 mm, o średnicy o 4 cm większej niż obwód formy do tarty. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy do dna i brzegów, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut. Na polewę: cukier, jajko, miąższ wanilii i śmietankę ubijamy trzepaczką. Na podpieczony spód szybko wykładamy jabłkowe nadzienie, zalewamy mieszaniną śmietanowo-jajeczną. Wstawiamy jeszcze na 15–20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.

