
Szarlotka z orzechami
- jabłka: 1 kg
- masło: 320 g
- cukier waniliowy: 15 g
- cynamon: 10 g
- orzechy włoskie: 100 g
- mąka: 500 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- cukier puder: 100 g
- żółtko: 2 szt.
- śmietana 18%: 50 ml
- cukier: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jabłka: myjemy je, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni roztapiamy czubatą łyżkę masła (ok. 20 g). Wrzucamy jabłka, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. Smażymy przez 15 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Orzechy: jeśli macie je w całości - wyjmujemy z łupin i mielimy w blenderze lub kroimy na drobne cząstki. Dzielimy na pół – jedną porcję orzechów włoskich dodamy do ciasta, a drugą do kruszonki.
krok 3
Ciasto: 400 g mąki przesiewamy do miski, dodajemy 200 g zimnego masła i siekamy je nożem. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia, cukier puder i pół porcji rozdrobnionych orzechów. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut.
krok 4
Kruszonka: przygotowujemy ją ze 100 g mąki, 100 g zimnego masła i 100 g białego cukru. Łączymy składniki i odstawiamy do schłodzenia do zamrażalnika na co najmniej 30 min.
krok 5
Pieczenie spodu: gdy ciasto jest schłodzone, wykładamy je na przygotowaną blachę do pieczenia – tortownicę o średnicy 26 cm. Opuszkami palców formujemy placek, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Spód pieczemy przez 15 min.
krok 6
Pieczenie szarlotki z orzechową kruszonką: zarumieniony spód ciasta wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy jabłka. Następnie wyjmujemy z zamrażalnika ciasto na kruszonkę. Rozcieramy je w palcach i przykrywamy wierzch jabłek. Na kruszonce rozsypujemy pozostałe orzechy włoskie. Wstawiamy do nadal gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez kolejne 40 min.
krok 7
Szarlotka z orzechami włoskimi jest gotowa: po lekkim przestudzeniu podajemy ją na talerze.

