
Szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych
- brokuły: 2 szt.
- jogurt grecki: 3 g
- cheddar: 30 g
- imbir: 8 g
- kardamon: 3 g
- czosnek: 5 ząbki
- sambal oelek: 5 g
- olej słonecznikowy: 30 ml
- truskawki: 30 g
- skórka z cytryny: 1.5 szt.
- pieprz czarny: 3 g
- kolendra: 10 szt.
- płatki migdałowe: 30 g
- masło orzechowe: 15 g
- papryka chili: 1 szt.
- mleko kokosowe: 75 ml
- sól: 5 g
- cukier: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pastę orzeszkową: przygotowujemy, miksując na gładko podane składniki, przyprawiamy solą i cukrem, odstawiamy.
krok 2
Brokuły: dzielimy na duże różyczki, skracamy łodyżki. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody na 30 sek., przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Osuszamy, gdy tylko ostygną.
krok 3
Smażenie: w dużej misce mieszamy jogurt, ser, suszony imbir, kardamon, czosnek, sambal oelek i doprawiamy solą. Wkładamy brokuły i dobrze obklejamy je masą. Nadziewamy po kilka sztuk na szaszłykowe patyki i smażymy partiami na rozgrzanym oleju słonecznikowym, lub grillujemy przez 5 min.
krok 4
Truskawki: czyścimy, kroimy na ćwiartki. Przekładamy do plastikowej miski, dodajemy szczyptę cukru, soli, młotkowanego pieprzu, ziaren kolendry i fenkuła. Odstawiamy na 10 min.
krok 5
Podanie: gotowe szaszłyki układamy na paście orzeszkowej, z boku wykładamy truskawki, całość posypujemy płatkami migdałowymi.

