Porady:
Szaszłyki z indyka z grilla
Szaszłyki z indyka w powyższym przepisie to propozycja na grilla. Zarówno węglowego, gazowego, jak i elektrycznego, bo szaszłyki z indyka z grilla to danie nie tylko na obiad na lato! Dobry grill elektryczny posłuży przez lata i pomoże zrobić nie tylko szaszłyki, ale również tosty, panini czy grillowane w całości ryby.
Szaszłyki z indyka w piekarniku
Jeśli nie dysponujecie grillem, zróbcie szaszłyki z indyka w piekarniku. Wystarczy blaszka, pergamin lub folia aluminiowa, a także odrobina tłuszczu z marynaty. Ile piec takie szaszłyki z indyka w piekarniku? W przypadku grzałki z grillem - wystarczy ok. 25 minut w 190 stopniach C. Jeśli mamy opcję góra-dół, możemy potrzymać szaszłyki z indyka chwilę dłużej.
Notka redakcyjna:
Szaszłyki z indyka: marynata
Ważny temat: szaszłyki z indyka i marynata. Bo przecież szaszłyki z indyka z grilla powinni być soczyste, mięso nie za suche, a idealnie doprawione, wręcz przepełnione smakiem ziół, czosnku i marynaty na bazie oliwy. Jak zamarynować indyka na szaszłyki? Na ruszcie można przyrządzić każdy rodzaj mięsa. Jednak bez względu na to, czy wybierzemy karkówkę, schab, drób, wołowinę czy ryby, trzeba je wcześniej zamarynować. Marynata sprawia, że mięso jest soczyste, kruche i miękkie, pięknie pachnie i wybornie smakuje. Muszą się w niej znaleźć oliwa lub olej – tłuszcz rozluźnia włókna mięsa, oraz ocet, wino, sok z cytryny lub musztarda, bo kwas nadaje kruchość. Jeśli zastanawiacie się więc, jak zamarynować indyka na szaszłyki, to odpowiedź jest prosta: indykowi w marynacie wystarczy kilka godzin. Zazwyczaj 2-3 godziny wystarczą. Marynata na szaszłyki z indyka tak jak w powyższym przepisie może zawierać oliwę, musztardę, miód, świeże zioła (majeranek, tymianek), czosnek granulowany, sok z cytryny i sól oraz pieprz do smaku.
Szaszłyki z indyka - dodatki
Szaszłyki z indyka można podać z warzywami z grilla oraz ulubioną kaszą lub ryżem. W przepisie powyżej znajdziecie wersję na szaszłyki z indyka na kuskusie z warzywami. Inne ciekawe wariacje na to danie z drobiu to szaszłyki z indyka z ananasem - trochę egzotycznie, ale nadal wytrawnie. Ananas sprawi, że mięso na pewno nie będzie przesuszone, a słodycz owocu uzupełni smak indyka. Jeśli wolicie opcję mocno warzywną, wypróbujcie szaszłyki z indyka z cukinią - co ważne, cukinia może się marynować razem z mięsem, ale pokrojona w większą kostkę, aby równomiernie grillowała się wraz z indykiem. Plastry mogą się za szybko spalić. Mięsożercy polubią na pewno szaszłyki z indyka z boczkiem - kawałki wieprzowiny sprawią, że nie tylko całość będzie kusząco pachnieć, ale też wyśmienicie smakować. To jednak propozycja o największej kaloryczności.