Reklama

Szaszłyki z indyka z kukurydzą to przepis, jak smacznie podać filet z indyka. Danie jest proste, sprawdzi się zarówno na grilla, jak i obiad w chłodniejsze miesiące. Polecamy szaszłyki z indyka z kukurydzą do frytek lub ziemniaczków pieczonych typu łódki.

Składniki:

1/2 kostki (10 dag) masła
3 łyżki świeżej bazylii
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 szklanki czerwonego wina
30 dag piersi lub uda z indyka
cukinia
8 plasterków boczku wędzonego
kolba kukurydzy
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Czosnek obrać
posiekać
utrzeć z masłem
bazylią
solą i pieprzem.
Z wina
oliwy
pieprzu cayenne i soli przygotować marynatę. Mięso pokroić w dużą kostkę (2 cm)
włożyć do marynaty na 1 godzinę.
Cukinię umyć
osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry i blanszować 3 minuty we wrzątku
osączyć.
Mięso wyjąć z marynaty i każdy kawałek zawinąć w plaster boczku i plaster cukinii. Kukurydzę obrać i pokroić na kawałki.
Na szpadki nabijać na przemian ruloniki z indyka i kukurydzę. Posmarować marynatą. Piec na grillu lub w piekarniku w temp. 190°C około 15 minut. Zdjąć z rusztu. Na kukurydzy położyć masełko.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama