Reklama

Szaszłyki z kiełbasy to jedna z najszybszych i najprostszych propozycji na grilla. Jeśli więc szukacie sycącego, pysznego i taniego dania na przyjęcie pod chmurką, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy na grilla, żeby wszystkie ich składniki komponowały się smakami i kolorami? Zobaczcie sprawdzoną recepturę i garść przydatnych porad.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie składników: kiełbasę kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w grube plastry. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, a cukinię w grube plastry. Z pieczarek odcinamy końcówki trzonków.

  • krok 2

    Szaszłyki z kiełbasy: długie patyczki namaczamy w wodzie, a następnie nadziewamy na nie naprzemiennie wszystkie warzywa i kiełbasę.

  • krok 3

    Grillowanie: gotowe szaszłyki układamy na ruszcie na około 10-15 minut, aż warzywa się upieką, a kiełbasa zarumieni. W tym czasie kilkakrotnie przewracamy je, żeby równomiernie się piekły.

Porady:

  • Do tego przepisu warto użyć nie tylko zwykłej kiełbasy grillowej, ale także takiej z dodatkiem sera lub chilli. Innym pomysłem jest kiełbasa z dzika lub o wiele delikatniejsza drobiowa. Smakowitym przepisem są również szaszłyki z chorizo.
  • Szaszłyki z kiełbasą można urozmaicić również dodatkiem innych mięs, dokładając kawałki karkówki, kurczaka lub indyka. Pysznie smakują też szaszłyki z kiełbasy i boczku.
  • Macie chęć na ten przepis, ale pogoda za oknem nie sprzyja grillowaniu? Poza sezonem wiosenno-letnim, można przygotować też szaszłyki z kiełbasy w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na blaszce i piec przez 15 minut w 180 stopniach.
  • Najlepiej smakują z pieczywem. Może być to świeża bułka lub zgrillowana kromka chleba. Dobrym dodatkiem będzie również bagietka z masełkiem czosnkowym.
  • Szaszłyki będą się równomiernie piekły, jeśli położymy je na jednorazowej tacce do grillowania lub folii aluminiowej.

Zobacz także: przepis na zdrowe szaszłyki z łososia.

Notka redakcyjna:

Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy? O tym musisz pamiętać

Szaszłyki są bardzo proste w przygotowaniu, poradzą sobie z tym nawet dzieci. Ale jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić szczególną uwagę, żeby móc cieszyć się odpowiednio zgrillowanymi warzywami z kiełbasą.

  • Pierwszym krokiem, o którym nie wszyscy pamiętają, jest przygotowanie patyczków. Przed nadziewaniem szaszłyków, warto zamoczyć drewniane patyczki w wodzie na około 15-20 minut. Ten prosty sposób pozwoli uniknąć palenia się końcówek wykałaczek.
  • Ważne jest krojenie wszystkiego na podobnej wielkości kawałki. Ta prosta, choć niezwykle ważna zasada, często nam umyka i w efekcie niektóre składniki zaczynają się już palić, gdy inne dopiero nabierają koloru. Żeby szaszłyk był pięknie upieczony z każdej strony, warto pokroić mięso i wszystkie warzywa na w równe kostki bądź plasterki.
  • Żeby szaszłyki stabilnie się trzymały, a składniki nie spadały z patyczka, wystarczy zastosować prosty trik. Polega on na nabijaniu składników na dwa patyczki. W ten sposób mięso i warzywa będą znacznie lepiej przymocowane.
  • Kiedy wszystkie składniki będą już nadziane na patyczki, warto skropić szaszłyki odrobiną oliwy lub posmarować olejem przy użyciu silikonowego pędzelka. Dzięki temu, warzywa i mięso nie wyschną podczas smażenia, pozostając idealnie przypieczone na zewnątrz, a przy tym soczyste w środku.
  • Jeśli lubicie mocno mięsne szaszłyki, każdy kawałek kiełbasy możecie też owinąć cienkim plastrem boczku. Efekt będzie podobny jak przy użyciu oliwy, a dodatkowo szaszłyki będą miały jeszcze więcej smaku i aromatu.

Szaszłyki z kiełbasy - dodatki

Z czym podawać szaszłyki z kiełbasą? Klasycznym zestawem jest musztarda, ketchup lub chrzan, ale to nie jedyna opcja. My polecamy do tego dania:

Innymi dodatkami, które wspaniale komponują się z szaszłykami, są:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama