Porady:
- Do tego przepisu warto użyć nie tylko zwykłej kiełbasy grillowej, ale także takiej z dodatkiem sera lub chilli. Innym pomysłem jest kiełbasa z dzika lub o wiele delikatniejsza drobiowa. Smakowitym przepisem są również szaszłyki z chorizo.
- Szaszłyki z kiełbasą można urozmaicić również dodatkiem innych mięs, dokładając kawałki karkówki, kurczaka lub indyka. Pysznie smakują też szaszłyki z kiełbasy i boczku.
- Macie chęć na ten przepis, ale pogoda za oknem nie sprzyja grillowaniu? Poza sezonem wiosenno-letnim, można przygotować też szaszłyki z kiełbasy w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na blaszce i piec przez 15 minut w 180 stopniach.
- Najlepiej smakują z pieczywem. Może być to świeża bułka lub zgrillowana kromka chleba. Dobrym dodatkiem będzie również bagietka z masełkiem czosnkowym.
- Szaszłyki będą się równomiernie piekły, jeśli położymy je na jednorazowej tacce do grillowania lub folii aluminiowej.
Zobacz także: przepis na zdrowe szaszłyki z łososia.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy? O tym musisz pamiętać
Szaszłyki są bardzo proste w przygotowaniu, poradzą sobie z tym nawet dzieci. Ale jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić szczególną uwagę, żeby móc cieszyć się odpowiednio zgrillowanymi warzywami z kiełbasą.
- Pierwszym krokiem, o którym nie wszyscy pamiętają, jest przygotowanie patyczków. Przed nadziewaniem szaszłyków, warto zamoczyć drewniane patyczki w wodzie na około 15-20 minut. Ten prosty sposób pozwoli uniknąć palenia się końcówek wykałaczek.
- Ważne jest krojenie wszystkiego na podobnej wielkości kawałki. Ta prosta, choć niezwykle ważna zasada, często nam umyka i w efekcie niektóre składniki zaczynają się już palić, gdy inne dopiero nabierają koloru. Żeby szaszłyk był pięknie upieczony z każdej strony, warto pokroić mięso i wszystkie warzywa na w równe kostki bądź plasterki.
- Żeby szaszłyki stabilnie się trzymały, a składniki nie spadały z patyczka, wystarczy zastosować prosty trik. Polega on na nabijaniu składników na dwa patyczki. W ten sposób mięso i warzywa będą znacznie lepiej przymocowane.
- Kiedy wszystkie składniki będą już nadziane na patyczki, warto skropić szaszłyki odrobiną oliwy lub posmarować olejem przy użyciu silikonowego pędzelka. Dzięki temu, warzywa i mięso nie wyschną podczas smażenia, pozostając idealnie przypieczone na zewnątrz, a przy tym soczyste w środku.
- Jeśli lubicie mocno mięsne szaszłyki, każdy kawałek kiełbasy możecie też owinąć cienkim plastrem boczku. Efekt będzie podobny jak przy użyciu oliwy, a dodatkowo szaszłyki będą miały jeszcze więcej smaku i aromatu.
Szaszłyki z kiełbasy - dodatki
Z czym podawać szaszłyki z kiełbasą? Klasycznym zestawem jest musztarda, ketchup lub chrzan, ale to nie jedyna opcja. My polecamy do tego dania:
Innymi dodatkami, które wspaniale komponują się z szaszłykami, są: