
Szaszłyki z krewetek na placku ziemniaczanym
- krewetki: 20 szt.
- limonka: 1 szt.
- olej sezamowy: 15 ml
- słodka papryka: 15 g
- ziemniaki: 800 g
- pomidor: 4 szt.
- szalotka: 2 szt.
- suszone pomidory: 100 ml
- tymianek: 2 gałązki
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- mleko: 100 ml
- suszone pomidory: 3 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Szaszłyki: krewetki skrapiamy sokiem z limonki ubitym z olejem i słodką papryką. Marynujemy w lodówce przez 30 min.
krok 2
Placki: obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy 15–20 min w posolonej wodzie. Pomidory przelewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy i usuwamy pestki. Obrane posiekane szalotki podsmażamy przez 5 min na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory, tymianek, sól i jedną szczyptę pieprzu. Ziemniaki rozgniatamy widelcem, dodając resztę oliwy, gorące mleko, podsmażone pomidory i posiekane suszone pomidory. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej formujemy 4 spore placki lub umieszczamy w małych patelenkach i obsmażamy z obu stron.
krok 3
Smażenie: po pięć krewetek nadziewamy na jeden szpikulec. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy przez 3 min. Układamy na przygotowanych plackach i podajemy od razu.

