Reklama

Szaszłyki z krewetek na placku ziemniaczanym to efektowne danie. Idealne na spotkanie w gronie znajomych.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Szaszłyki: krewetki skrapiamy sokiem z limonki ubitym z olejem i słodką papryką. Marynujemy w lodówce przez 30 min.

  • krok 2

    Placki: obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy 15–20 min w posolonej wodzie. Pomidory przelewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy i usuwamy pestki. Obrane posiekane szalotki podsmażamy przez 5 min na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory, tymianek, sól i jedną szczyptę pieprzu. Ziemniaki rozgniatamy widelcem, dodając resztę oliwy, gorące mleko, podsmażone pomidory i posiekane suszone pomidory. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej formujemy 4 spore placki lub umieszczamy w małych patelenkach i obsmażamy z obu stron.

  • krok 3

    Smażenie: po pięć krewetek nadziewamy na jeden szpikulec. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy przez 3 min. Układamy na przygotowanych plackach i podajemy od razu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama