Porady:
- Poza sezonem grillowym możemy przyrządzić szaszłyki z kurczaka z piekarnika, w temperaturze 180°C. Powinny być już ładnie upieczone po 25 minutach.
- Drewniane patyczki na szaszłyki z kurczakiem warto namoczyć wcześniej w wodzie, żeby nie przypalały się podczas grillowania. Możemy także użyć metalowych szpikulców.
- Zamiast miodu do glazurowania możemy wykorzystać syrop klonowy lub daktylowy.
- Najlepsza marynata do szaszłyków z kurczaka jest lekko pikantna i zawiera sproszkowaną paprykę, dzięki której mięso zyskuje rumiany kolor. Możemy także użyć gotowych mieszanek, takich jak garam masala lub przyprawa gyros.
- Mięso możemy zamarynować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Dzięki temu szaszłyki na grilla z kurczakiem będą jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste.
- Warto wybrać dobrej jakości filety – w sklepach szukajmy oznaczenia „bio”, „eco” lub „ekologiczny chów”.
- Soczyste szaszłyki z kurczaka to świetny pomysł na zdrowy i wartościowy posiłek dla najmłodszych. W takim przypadku warto zadbać o walory estetyczne dania i dodać więcej warzyw – kolorowe szaszłyki dla dzieci to strzał w dziesiątkę.
Notka redakcyjna:
Szaszłyki z kurczaka – inne pomysły
Najlepszy przepis na szaszłyki z kurczaka to przede wszystkim taki, który wykorzystuje nasze ulubione składniki. Proponujemy grillowanie kawałków delikatnego mięsa w towarzystwie papryki, cukinii i pieczarek, ale możemy dowolnie dobierać rodzaje i proporcje warzyw. Na drewnianym szpikulcu, obok kurczaka, często znajdziemy także takie składniki jak:
- ananas – nie wiadomo, czy to pomysł zaczerpnięty z pizzy hawajskiej, która polaryzuje opinie smakoszy, ale na pewno jest to ciekawe połączenie. Szaszłyki z kurczakiem i ananasem przypadną do gustu tym, którzy chętnie dodają owoce do wytrawnych dań mięsnych. Można także wykorzystać świeże brzoskwinie, które pod wpływem ciepła z rozżarzonych węgielków stają się jeszcze słodsze.
- halloumi – to ser, który świetnie sprawdza się na grillu. Często przyrządza się go jako samodzielną przekąskę, ale w połączeniu z kurczakiem nabiera nowego wymiaru. Możemy także użyć wędzonego sera, takiego jak oscypek.
- boczek – możemy go pokroić w kostkę i nadziać na patyczki razem z resztą składników lub użyć plastrów i owinąć nimi kawałki mięsa drobiowego. Dzięki temu mamy pewność, że delikatna pierś nie wysuszy się podczas grillowania. Szaszłyki z kurczaka i boczku to niezwykle sycące danie, która na pewno zadowoli mięsożerców.
Mięsnym purystom polecamy souvlaki, czyli szaszłyki na grilla z kurczaka, które przywędrowały do nas z Grecji. Na szpikulec nadziewa się w tym przypadku wyłączenie mięso, dlatego ogromną rolę odgrywają marynata i dodatki, takie jak chlebek pita oraz świeża sałatka z serem feta i oliwkami.
Jaki sos do szaszłyków z kurczaka?
Szaszłyki na grilla z kurczaka to sycąca potrawa, która nie potrzebuje wielu dodatków. Mimo to warto podawać ją z własnoręcznie przyrządzonym sosem, takim jak:
- aioli – w podstawowej wersji składa się z trzech prostych składników – żółtek, czosnku i oliwy. Niezwykle aromatyczny, świetnie pasuje do drobiu. Warto wypróbować także arabski sos toum, który jest prostą emulsją na bazie oleju roślinnego, z dodatkiem soku z cytryny i czosnku.
- sos jogurtowy – z majonezem i świeżym koperkiem. Można go także przyrządzić na wzór lubianego przez wszystkich dipu tzatziki lub indyjskiej raity.
- sos barbecue – stworzony do dań z grilla, słodki, kwaśny i lekko pikantny. Leniwi mogą także podawać szaszłyki z kurczaka ze zwykłym ketchupem.
- sos teriyaki – na bazie sosu sojowego, cukru i słodkiego wina ryżowego mirin. Słodki i słony japoński dip świetnie współgra ze smakiem grillowanego mięsa.