Porady:
- Do marynowania łososia, zamiast soku z cytryny, możemy użyć też soku z limonki, a nawet z pomarańczy. Świetnym składnikiem marynaty będzie też trawa cytrynowa.
- Powyższy przepis można modyfikować pod własne gusta, dobierając ulubione warzywa i przyprawy. Do szaszłyków doskonale sprawdzą się również cebula, bakłażan, szparagi czy ziemniaki. Doskonale smakują też szaszłyki z łososia i cukinii.
- Jeśli chcecie, aby szaszłyki z łososia były bardziej sycące, nadziejcie na nie lekko podgotowane ziemniaki w mundurkach.
- Szaszłyki można przygotować nawet wieczór wcześniej, delikatnie skropić oliwą i włożyć do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu nie tylko zyskujemy czas, ale też dodajemy szaszłykom maksymalnie dużo smaku.
Zobacz także: przepis na klasyczne szaszłyki z kiełbasy.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić szaszłyki z łososia? O tym musisz pamiętać
Pierwszym krokiem do idealnych szaszłyków jest dobrej jakości ryba. Gdzie najlepiej kupić łososia i na co zwracać uwagę, wybierając filet? Najważniejsze wyznaczniki świeżości ryby to zapach i kolor. Choć idealny łosoś kojarzy nam się z intensywnie pomarańczowym kolorem, najlepiej wybrać rybę o bladoróżowym mięsie. Ryby karmione sztucznie będą miały barwę bardziej pomarańczową, przez zawarte w ich paszy barwniki. Najzdrowszy natomiast będzie dziki łosoś o delikatnym, różowym kolorze. Warto też zwrócić uwagę na skórę łososia. Świeża ryba o wysokiej jakości powinna mieć jędrną i błyszczącą skórę, natomiast oznaką zepsutej ryby będzie zwiotczała, miękka i odstająca od mięsa skóra.
Kiedy mamy już kupioną rybę, czas na jej przyrządzanie. Filet z łososia kroimy w kostkę. Ważne, aby nie było ona zbyt mała, gdyż ciężko będzie stabilnie umocować ją na patyczku i może z niego spaść. Teraz kolej na marynatę. Jak przyprawić łososia? Sprawdzonymi smakami, które zawsze dobrze współgrają z delikatnym rybim mięsem są pieprz (szczególnie ten cytrynowy), gruboziarnista sól, sok z cytryny i czosnek. Do marynowania łososia sprawdzi się również sos sojowy, oregano czy sos teriyaki. Dobrym składnikiem marynaty są także świeże zioła, takie jak koperek, mięta czy natka pietruszki. Przyprawioną rybę wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na 2-3 godziny. Dzięki temu, mięso dobrze przejdzie przyprawami i nabierze wyrazistego smaku oraz zapachu.
Co do szaszłyków? Pomysły na sosy i dodatki
Jak podać szaszłyki z łososiem, aby skomponować pyszne danie? Przydadzą się tutaj warzywne dodatki. Szaszłyki z łososia świetnie smakują z pieczonymi lub grillowanymi ziemniakami. Cudownie sprawdzą się do nich także ziemniaki z ogniska. Fanom bardziej nietypowych dodatkó polecamy z kolei bataty, czyli słodkie ziemniaki. Jeśli wolicie nieco lżejsze dania, podajcie szaszłyki z ryżem lub ulubioną kaszą, na przykład bulgur lub kuskus.
Innym dodatkiem, który fantastycznie współgra z grillowanym łososiem i warzywami, są wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. Możemy je przygotować ze świeżych warzyw, owoców, a nawet kiszonek. Klasycznym wyborem na grilla jest colesław, ale warto podać również surówkę z marchewki, selera lub zwykłą mizerię. Jeśli chodzi o przetwory, to polecamy oczywiście kiszoną kapustę, ale również ogórki (kiszone, konserwowe i małosolne), a także cukinię czy paprykę w zalewie.
Szaszłyki z łososia najlepiej smakują z lekkim sosem jogurtowym, koperkowym czy tzatziki. Dobrym dodatkiem będzie też guacamole z awokado, dip z suszonych pomidorów czy sos sezamowy na bazie pasty tahini.