
Szaszłyki z piekarnika
- filet z kurczaka: 500 g
- słodka papryka: 5 g
- papryka ostra: 5 g
- sól: 5 g
- oliwa z oliwek: 50 ml
- boczek wędzony: 100 g
- czerwona papryka: 1 szt.
- żółta papryka: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal240
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku przepisu na szaszłyki z kurczaka, filety myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbywamy się wszystkich zbędnych elementów i kroimy w dużą kostkę. Słodką i ostrą mieloną papryką oraz sól mieszamy z oliwą z oliwek. W tej marynacie zanurzamy mięso, zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
iStock krok 2
W międzyczasie możemy zabrać się za inne elementy szaszłyków z piekarnika – żółtą i czerwoną paprykę oraz boczek kroimy w kostkę (o wielkości zbliżonej do kawałków mięsa).
iStock krok 3
Następnie patyczki do szaszłyków z piekarnika lekko zwilżamy wodą, a następnie nabijamy na nie wszystkie składniki – mięso, czerwoną i żółtą paprykę i boczek. Nasze szaszłyki z kurczaka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 18-20 minut. W między czasie możemy obracać nasze szaszłyki, dzięki temu będziemy mieć gwarancję, że upieką się równomiernie. Szaszłyki z piekarnika serwujemy na ciepło, posypane natką pietruszki.
iStock