
Jajka po szkocku z wędzonym łososiem
- jajka: 5 szt.
- łosoś: 240 g
- łosoś wędzony: 200 g
- cytryna: 1 szt.
- koperek: 15 g
- natka pietruszki: 20 g
- kapary: 10 g
- mąka pszenna: 50 g
- pieprz kajeński (mielony): 1 g
- bułka tarta: 100 g
- olej rzepakowy: 30 ml
- majonez: 75 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal579
- tłuszcz35g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany28g
- cukry1g
- błonnik2g
- białko37g
Sposób przygotowania
krok 1
Do niewielkiego rondelka (wystarczy ok. 3 litry) wlewamy wodę do poziomu ok. ¾ pojemności. Ustawiamy na wysokiej mocy palnika i zagotowujemy. Gdy będzie bulgotać, zmniejszamy moc, ostrożnie wkładamy cztery jajka i gotujemy przez 6 minut. Po tym czasie odlewamy wrzątek z naczynia i wlewamy zimną wodę, żeby jajka nie były zbyt twarde. Zostawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Cytrynę parzymy wrzątkiem, szorujemy, a następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach. Owoc kroimy na pół, z jednej części wyciskamy sok, wlewamy go do małej miseczki i mieszamy z majonezem. Drugą kroimy na małe ćwiartki (będą potrzebne do dekoracji gotowej potrawy).
krok 3
Koperek i natkę pietruszki dobrze myjemy w chłodnej wodzie i osuszamy. Zioła siekamy na drobno. Kapary odsączamy i kroimy na małe kawałki.
krok 4
Do przygotowania musu z łososia potrzebujemy pieczonego filetu bez ości i skóry, a także ryby wędzonej na zimno. Oba kawałki umieszczamy w kielichu blendera razem ze skórką z cytryny. Składniki blendujemy na gładką pastę, którą przekładamy do miski. Dodajemy kapary, natkę i koperek. Wszystko mieszamy do dokładnego połączenia.
krok 5
Ostudzone jajka delikatnie obieramy – musimy zrobić to bardzo ostrożnie, ponieważ będą dość miękkie. Odkładamy na czysty talerz.
krok 6
Przygotowujemy trzy naczynia: w pierwszym mieszamy mąkę z pieprzem kajeńskim. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą (najlepsza będzie panko – jest bardziej chrupiąca). Do trzeciego wbijamy jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
krok 7
Pastę z łososia dzielimy na cztery kulki, które spłaszczamy w dłoniach (warto je przedtem zwilżyć, wtedy masa nie przyklei się nich). Na środku każdego placka umieszczamy jajko i staramy się dokładnie je oblepić naszym kremem. Panierowane jajka zanurzamy kolejno w mące, masie jajecznej, a na końcu w bułce tartej i odkładamy na czysty talerz.
krok 8
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy olej (powinien przykryć całe dno naczynia) i rozgrzewamy go na średniej mocy palnika. Gdy będzie gorący, ostrożnie wykładamy jajka i smażymy je przez ok. 5 minut, obracając co jakiś czas, aż będą rumiane.
krok 9
Jajka po szkocku z wędzonym łososiem podajemy jeszcze ciepłe, z odrobiną sosu majonezowego i skropione sokiem z cytryny.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

