Reklama

Sznycel wiedeński to tradycyjna austriacka potrawa przypominająca naszego schabowego. Od tradycyjnego kotleta różni się tym, że do jego wykonania wykorzystuje się wyłącznie mięso cielęce. To właśnie w tym tkwi sekret smaku tego chyba najbardziej znanego kotleta na świecie. Podpowiadamy, jak zrobić sznycel po wiedeńsku, którym będzie można zabłysnąć w czasie rodzinnych uroczystości.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal289
  • tłuszcz18g
  • węglowodany0g
  • błonnik0g
  • białko31g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie mięsa: udziec cielęcy (kawałek o grubości 1-2 cm) kroimy poziomo i otwieramy jak książkę. Delikatnie tłuczemy. Posypujemy odrobiną soli.

  • krok 2

    Panierowanie: przygotowujemy 3 naczynia, w których umieszczamy kolejno mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Mięso obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.

  • krok 3

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy klarowane masło do temperatury 160-170 °C, po czym wkładamy na nią sznycel. Podczas smażenia od czasu do czasu lekko przesuwamy mięso. Dodatkowo, używając łyżki, polewamy rozgrzanym tłuszczem powierzchnię sznycla wiedeńskiego. Gdy zarumieni się od spodu, odwracamy go i smażymy z drugiej strony.

Porady:

  • Podczas obtaczania mięsa w panierce nie należy go dociskać. Cały proces ma być wykonany raz.
  • Jeśli chcemy trochę odejść od podstawowej wersji przepisu, to do panierki możemy dodać starty parmezan.
  • Sznycel wiedeński obowiązkowo wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Powinien on się unosić na powierzchni tłuszczu.
  • Klasycznym dodatkiem do kotleta wiedeńskiego jest sałatka ziemniaczana. Można podawać go również z liśćmi sałaty oraz z cytryną w cząstkach lub w plasterkach, która znakomicie wpływa na doznania wzrokowe, a ponadto ożywia smak mięsa.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama