
Sznycel wiedeński
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cielęcina: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- mąka: 1 szczypta
- bułka tarta: 1 szczypta
- jajka: 1 szt.
- masło klarowane: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal289
- tłuszcz18g
- węglowodany0g
- błonnik0g
- białko31g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie mięsa: udziec cielęcy (kawałek o grubości 1-2 cm) kroimy poziomo i otwieramy jak książkę. Delikatnie tłuczemy. Posypujemy odrobiną soli.
krok 2
Panierowanie: przygotowujemy 3 naczynia, w których umieszczamy kolejno mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Mięso obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
krok 3
Smażenie: na patelni rozgrzewamy klarowane masło do temperatury 160-170 °C, po czym wkładamy na nią sznycel. Podczas smażenia od czasu do czasu lekko przesuwamy mięso. Dodatkowo, używając łyżki, polewamy rozgrzanym tłuszczem powierzchnię sznycla wiedeńskiego. Gdy zarumieni się od spodu, odwracamy go i smażymy z drugiej strony.

