Reklama

Mój sposób na sznycle z indyka. Zdecydowanie wypasiony obiad, bo sznycle z indyka zapiekam z warzywami, smakowitym sosem i serem. Tak przygotowane sznycle z indyka zasmakują całej rodzinie!

Składniki:

* 5 sznycli z piersi indyka (40 dag)
* 20 dag pieczarek
* 1/2 małej cebulki
* 15 dag sera żółtego
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
* sól,pieprz
* 2 średnie marchewki
* ok.10 cm kawałek pora
* 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu cytrynowego
* 5 łyżek keczupu pikantnego
* 5 łyżek majonezu
* 5 łyżek czubatych gęstej kwaśnej śmietany
* 15 plasterków młodej cukinii
* 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
* 1 płaska łyżeczka oregano
* 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
* 1/2 łyżeczki cukru

Kroki przygotowania:

Mięso opłukać, osuszyć. Delikatnie rozbić, ale nie za mocno. Oprószyć solą i pieprzem.
​Pieczarki pokroić ćwierć plasterki, poddusić z posiekaną cebulką, oprószyć solą i suszonym tymiankiem, przestudzić. Do wystudzonych wsypać garstkę startego żółtego sera i wymieszać.
​ Por pokroić w cienkie półkrążki, sparzyć wrzątkiem. Osączyć i wystudzić. Posolić i posypać pieprzem cytrynowym.
Marchewki oskrobać, opłukać. Pokroić w kosteczkę.
Podlać w rondelku niewielką ilością wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru,płaską łyżeczkę soli i imbir. Dusić do miękkości, odcedzić.
​Resztę sera zetrzeć na grubej tarce.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczarki podzielić na 5 części.Rozłożyć je na papierze do pieczenia tak, aby położyć na nich mięso.
Sznycle z indyka posmarować łyżką majonezu. Na majonezie rozłożyć porcję marchewki, na niej por, wycisnąć na to keczup. Na keczupie rozłożyć plastry cukinii,lekko osolić,oprószyć je oregano.
​Rozsmarować na każdej porcji po łyżce kwaśnej śmietany, nałożyć starty ser i oprószyć słodką czerwoną papryką mieloną.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzejnik górny i dolny) i zapiekać ok. 40 minut. Ustawić opiekacz górny i zapiec jeszcze 5-10 minut.
Ja tak przygotowane sznycle z indyka podałam z ziemniakami, ale z ryżem też powinno wyśmienicie smakować.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama