
Sznycle z kurczaka
- czerstwe bułki: 50 g
- parmezan: 3 łyżki stołowe
- jajka: 1 szt.
- mąka: 1 łyżka stołowa
- filet z kurczaka: 4 szt.
- olej: 2 łyżki stołowe
- masło: 2 łyżki stołowe
- zielona fasolka szparagowa: 250 g
- groszek zielony: 200 g
- groszek zielony: 200 g
- parmezan: 1 łyżka stołowa
- kiełki: 2 łyżki stołowe
- cebula dymka: 1 szt.
- musztarda dijon: 1 łyżka stołowa
- kapary: 1 łyżka stołowa
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- masło: 4 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Sznycel z kurczaka - przepis:
Najpierw robimy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę dymkę, szklimy, mieszając. Dodajemy musztardę dijon, łyżkę kaparów i sok z cytryny – do smaku, przyprawiamy także solą i pieprzem. Ciabattę mieszamy z parmezanem na jednym talerzyku, na drugim rozmącamy jajko, na trzeci wysypujemy mąkę. Sznycle lekko obijamy dłonią, panierujemy kolejno w mące, jajku i pieczywie z parmezanem, smażymy po dwie minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z masłem.
krok 2
Zieloną fasolkę szparagową i oba rodzaje groszku (mrożony i w strączkach) gotujemy w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku, aby zachowały chrupkość. Mieszamy, wykładamy na talerz (lub do pudełka), polewamy sosem. Na wierzch dajemy chrupiący sznycel z kurczaka, posypujemy parmezanem, dekorujemy mikropędami groszku. Sznycel z kurczaka jest gotowy do podania.


