Reklama

Tradycyjny śląski krem cytrynowy na Wielkanoc.

Składniki:

4 jaja
1 duża cytryna
1 galaretka cytrynowa
4 łyżki cukru
szczypta soli
bita śmietana, biała czekolada i czekolada rozpuszczalna do dekoracji

Kroki przygotowania:

Wyszoruj cytrynę, zetnij 1/3 i zostaw do dekoracji. Z reszty wyciśnij sok.
Rozpuść galaretkę w 100 ml wody - odstaw do wystudzenia.
Wyszoruj i sparz jaja przed rozbiciem skorupek.
Ubij żółtka z cukrem do białości. Ubij białka na sztywną pianę ze szczypta soli.
Do żółtek dodaj sok z cytryny, pianę z białek - wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
Na końcu dodaj tężejącą galaretkę. Możesz dodać też startą skórkę cytrynową, jeśli lubisz.
Wyłóż krem do szampanówek lub salaterek, udekoruj bitą śmietaną, paseczkami skórki cytrynowej,
cząsteczkami cytryny. Posyp wiórkami białej czekolady i odrobiną czekolady rozpuszczalnej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama