Porady:
- Szparagi z jajkiem sadzonym możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem, posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszką, a nawet rzeżuchą. Składniki te świetnie komponują się z potrawą.
- Masło klarowane z powodzeniem zastąpimy olejem roślinnym np. rzepakowym, kokosowym bądź smalcem. W ostateczności możemy użyć również zwykłego masła. Jednak w takiej sytuacji należy uważać, żeby nie podgrzewać go zbyt długo – jest ono mniej odporne na wysoką temperaturę.
- Do przygotowania potrawy używamy młodych, świeżych szparagów. Takie warzywa powinny być jędrne, zielone o neutralnym zapachu i zamkniętych główkach.
- Polecamy wybrać świeże jajka pochodzące z chowu ekologicznego bądź od kur z wolnego wybiegu. Produkty takie są oznaczone cyfrą 0 lub 1.
- Jeśli nie przepadamy za smażonymi szparagami, możemy je ugotować. W takim wydaniu będą mniej kaloryczne i delikatniejsze w smaku.
- Danie możemy przygotować również z dodatkiem białych szparagów. Należy jednak zaznaczyć, że odznaczają się one włóknistą skórką. W związku z tym po umyciu warzyw trzeba je obrać.
Notka redakcyjna:
Szparagi z jajkiem sadzonym – inne warianty
Szparagi z jajkiem sadzonym możemy przygotować z dodatkiem wielu smacznych składników. W ten sposób nie tylko wzbogacimy smak potrawy, ale również sprawimy, że będzie ona bardziej sycąca. Polecamy wykonać je z:
- szynką – sprawdzi się tutaj zarówno parmeńska, jak i szwarcwaldzka. Szparagi zawijamy w plasterek szynki, a następnie smażymy na patelni grillowej przez kilka minut. Gotowe warzywa są wyjątkowo chrupiące oraz aromatyczne,
- sosem holenderskim – jest delikatny i wyjątkowo orzeźwiający. Wspaniale komponuje się ze szparagami. Przygotujemy go na bazie soku z cytryny, żółtek oraz masła,
- boczkiem – kroimy go w małą kostkę, a następnie wytapiamy na patelni. Na końcu posypujemy nim usmażone jajka.
Szparagi z jajkiem sadzonym – z czym podać?
Ponadto gotowe danie warto podać w towarzystwie:
- świeżego chleba – to uniwersalny dodatek, który często serwujemy z jajkiem. Najlepiej sprawdzi się tutaj pieczywo domowej roboty posmarowane cienką warstwą masła,
- ziemniaków – ugotowane i posypane świeżym koperkiem idealnie komponują się ze szparagami z jajkiem sadzonym,
- grzanki – do ich przygotowania możemy wykorzystać nawet kilkudniowy, suchy chleb. Kromki smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy przez kilka minut, aż staną się chrupiące. Możemy wzbogacić je o swoje ulubione przyprawy np. oregano, bazylię,
- pomidorów – najlepiej wybrać te soczyste o wyjątkowo słodkim smaku. Polecamy pomidory malinowe, koktajlowe bądź typu cherry. Wystarczy umyć je, osuszyć i pokroić.
Pieczone szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi z jajkiem sadzonym możemy również upiec. To świetna opcja, jeśli planujemy przygotować danie dla większej ilości osób. W takiej sytuacji umyte oraz osuszone szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym. Pokrywamy je bardzo cienkimi plasterkami masła klarowanego. Całość pieczemy przez kilka minut w 220°C. Następnie wyjmujemy naczynie z warzywami, wbijamy do niego jajka i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 2–3 minuty. Gotowe danie podajemy w towarzystwie pieczywa lub gotowanych ziemniaków. To świetny pomysł na lekki i szybki obiad.