Szparagi w cieście francuskim
- szparagi: 350 g
- ciasto francuskie: 230 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- szynka: 100 g
- ser żółty: 50 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Myjemy szparagi w zimnej wodzie. Młodych, zielonych łodyżek nie trzeba obierać, ich skórka jest miękka i delikatna. Osuszamy je na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce. Możemy je zblanszować (wrzucić na minutę do wrzątku, po czym przełożyć do zimnej kąpieli wodnej) przed pieczeniem, ale nie jest to konieczne.

Ewa Niepytalska krok 2
Odłamujemy lub odkrajamy zdrewniałe końcówki. To, ile łodyżki trzeba będzie odciąć, zależy głównie od grubości szparagów. Chwyćmy je za brzegi i wygnijmy w pałąk. Powinny ułamać się właśnie w miejscu, gdzie zaczyna się delikatniejszy miąższ. Nie wyrzucajmy końcówek – są twardsze, ale mają sporo smaku. Można dodać je do wywaru warzywnego lub zupy krem. Skrapiamy szparagi oliwą (można rozsmarować ją pędzelkiem). Oprószamy solą i pieprzem.

Ewa Niepytalska krok 3
Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki i pozwalamy mu zyskać temperaturę pokojową (inaczej popęka podczas rozwijania). Rozkładamy płat na żaroodpornym pergaminie (może być to papier z oryginalnego opakowania). Kroimy go w kwadraty. Warto wykorzystać radełko z falowanym ostrzem, żeby ciasto francuskie ze szparagami miało ozdobne brzegi.

Ewa Niepytalska krok 4
Na każdą porcję ciasta nakładamy ulubioną wędlinę w plasterkach. Może być to prosciutto, które świetnie komponuje się z nowalijkami, ale sprawdzi się też dowolna szynka gotowana lub wędzona. Na środku kwadratu, po ukosie, umieszczamy po 2–3 szparagi.

Ewa Niepytalska krok 5
Posypujemy szparagi serem żółtym. Możemy przygotować go wcześniej lub zetrzeć bezpośrednio na porcje, jeśli dysponujemy poręczną tarką. Sprawdzą się zarówno twarde sery dojrzewające typu parmezan lub pecorino, jak i miękkie odmiany, na przykład cheddar, gouda lub mozzarella. Warto wybrać taki produkt, który ma wyraźny smak i dobrze się rozpuszcza.

Ewa Niepytalska krok 6
Owijamy szparagi szynką, a następnie składamy ciasto francuskie w kopertę. Lekko dociskamy rogi, żeby się skleiły. Najlepiej, jeśli złączenie znajdzie się pod spodem, wtedy zyskamy pewność, że nie otworzy się podczas obróbki termicznej. Rozmącamy jajko (ewentualnie z niewielką ilością mleka) rózgą lub widelcem. Smarujemy nim szparagi w cieście francuskim z szynką i serem, żeby wierzch przekąski ładnie się błyszczał po upieczeniu. Możemy posypać je czarnym sezamem, makiem lub czarnuszką.

Ewa Niepytalska krok 7
Zapiekamy szparagi przez około 15 minut w 200°C, aż ciasto francuskie urośnie, zarumieni się i stanie się chrupiące. Nie trzymajmy ich zbyt długo w piekarniku, żeby nadmiernie ich nie wysuszyć. Zdejmujemy je z papieru do pieczenia szeroką szpatułką i serwujemy od razu, na ciepło.

Ewa Niepytalska krok 8
Szparagi w cieście francuskim warto posypać przed podaniem dodatkowym parmezanem, a także skropić główki i końcówki łodyżek oliwą i sokiem z cytryny. Przekąskę polecamy serwować z sosem czosnkowym lub tatarskim. Niezjedzone porcje należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby ciasto francuskie nie łapało wilgoci. W razie potrzeby można rozgrzać je ponownie w piekarniku, ale dobrze smakują też na zimno.

Ewa Niepytalska


