
Szparagi w panko na kremie łososiowym
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- łosoś wędzony: 100 g
- jajka: 1 szt.
- parmezan: 80 g
- limonka: 15 ml
- wasabi: 5 g
- szparagi: 1 szt.
- bazylia: 0.5 pęczka
- Crème fraîche: 125 g
- panko: 125 g
- olej: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Śmietanę miksujemy z sokiem z limonki, łososiem i wasabi. Przykrywamy i przechowujemy w lodówce. Jajko rozbijamy widelcem, panko mieszamy z parmezanem. Szparagi zanurzamy w jajku, a potem w panko z parmezanem.
krok 2
Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Wkładamy szparagi i smażymy ze wszystkich stron przez 1–2 min, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Osączamy na ręczniku kuchennym. Na kremie z łososia rozkładamy panierowane szparagi, posypujemy posiekaną bazylią.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

