
Szparagi w sosie beszamelowym
- szparagi: 400 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- mąka pszenna: 25 g
- masło: 35 g
- mleko: 300 ml
- parmezan: 40 g
- gałka muszkatołowa: 1 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
krok 2
Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Układamy je w szerokim naczyniu żaroodpornym, a następnie skrapiamy niewielką ilością oliwy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy je do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie ze szparagami i odstawiamy na bok.
krok 3
Sos beszamelowy: do garnka wrzucamy masło i roztapiamy je na małym ogniu. Wsypujemy mąkę. Łączymy składniki ze sobą, aż powstanie gładki krem. Nie przerywając mieszania, partiami wlewamy mleko. Gotujemy chwilę, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy gałkę muszkatołową, 20 g parmezanu i mieszamy. Gdy zauważymy, że ser się rozpuścił, zdejmujemy garnek z ognia, a następnie polewamy gorącym sosem szparagi.
krok 4
Pieczenie: szparagi w sosie beszamelowym posypujemy pozostałą ilością parmezanu i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min.

