Szparagi zawijane boczkiem
Szparagi zawijane boczkiem to przepis na szybkie i efektowne danie. Sprawdzą się jako sezonowa przystawka na rodzinnym grillu, sycące śniadanie lub przekąska na spotkania ze znajomymi. Przygotujecie je w 20 minut, w piekarniku, na patelni lub grillu. Szparagi z boczkiem są zaskakująco lekkie i świeże, a jednocześnie pysznie sycące. Można je jeść jako samodzielne danie lub potraktować je jako dodatek.
- boczek wędzony: 200 g
- szparagi: 500 g
- oliwa z oliwek: 20 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: nastawiamy piekarnik na 180°C, grzanie góra-dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Szparagi: opłukujemy w zimnej wodzie. Odłamujemy twarde końcówki. Każdą łodyżkę smarujemy oliwą i owijamy plastrem boczku, po czym układamy na blaszce.
krok 3
Pieczenie: wstawiamy szparagi zawijane boczkiem do piekarnika na 15 minut. W tym czasie łodygi powinny zmięknąć, ale pozostać sprężyste. Tłuszcz wytopi się i otoczka stanie się chrupiąca. Upieczone szparagi posypujemy solą i pieprzem do smaku.
Porady:
- Szparagi zawijane boczkiem możemy przyrządzić także na patelni lub grillu węglowym. Ułóżmy łodyżki na ruszcie tak, żeby główki znalazły się poza zasięgiem żaru. Są bardzo delikatne i nie potrzebują obróbki termicznej.
- Aromatyczne szparagi z piekarnika w boczku dobrze komponują się ze świeżymi ziołami. Zawińmy je z gałązką rozmarynu lub udekorujmy świeżym tymiankiem, estragonem lub oregano.
- Możemy swobodnie dobierać różne dodatki, takie jak tarty parmezan, płatki chili, suszone pomidory lub ocet balsamiczny. Szparagi z boczkiem warto skropić sokiem z cytryny przed podaniem.
- Jeśli mamy dosyć grube plastry boczku ze sporym przerostem tłuszczowym, możemy je wstępnie wytopić na patelni, a dopiero potem owinąć dookoła łodyżek.
- Podpowiadamy, jak zrobić zielone szparagi zawijane boczkiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć białej odmiany warzywa. Pamiętajmy, że jej łodyżki są grubsze i wymagają obierania, a także dłuższej obróbki termicznej. Najlepiej podgotować je w wodzie lub na parze, zanim owiniemy je boczkiem i włożymy do piekarnika.
- Nie wyrzucajmy obierek i zdrewniałych końcówek szparagów. W myśl zasady zero waste wrzućmy je do wody z ziołami i przyprawami, żeby powstał delikatny bulion warzywny.
- Kupując szparagi, wybierajmy jędrne okazy o zwartych główkach. Po potarciu jednej łodyżki o drugą powinny wydawać skrzypiący dźwięk.
- Jeśli przypadły Wam do gustu szparagi w boczku, wypróbujcie także szparagi w szynce parmeńskiej z parmezanem.
Notka redakcyjna:
Szparagi zawijane boczkiem – sos
Zielone szparagi z patelni z boczkiem lub zapiekane możemy z powodzeniem serwować jako samodzielną przekąskę, a także jako element obfitego dania śniadaniowego lub lekkiego obiadu. Idą wtedy w parze z dipami i dressingami takimi jak:
- sos holenderski – maślany, a jednocześnie bardzo delikatny. Powstaje z trzech prostych składników. Żeby uzyskać wyrazisty aromat, możemy wzbogacić go estragonem, białym winem i szalotką. Powstanie wtedy sos berneński.
- sos beszamelowy – zachwyca aksamitną strukturą i delikatnym smakiem z nutką gałki muszkatołowej.
- sos balsamiczny – z dodatkiem miodu i aromatycznej oliwy. Dobrze komponuje się ze szparagami, jeśli występują w towarzystwie pomidorów.
- sos koperkowy – na bulionie warzywnym, z dodatkiem masła i słodkiej śmietanki. Sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy podajemy szparagi zawijane w boczku z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym.
- sos czosnkowy – na bazie jogurtu naturalnego lub klasyczne aioli. Ciekawą kompozycję smaków otrzymamy również, jeśli użyjemy sosu tzatziki lub raity.
Z czym podawać szparagi zawijane boczkiem?
Chociaż szparagi z piekarnika z boczkiem możemy podać jako samodzielną potrawę, są też cudownym uzupełnieniem talerza pełnego warzyw i mięs. Oto kilka przykładów dodatków, które razem ze szparagami w boczku tworzą sycące danie:
- młode ziemniaki w mundurkach – najlepiej posypane świeżym koperkiem lub polane roztopionym masłem.
- lekka sałatka z pomidorków koktajlowych – z dodatkiem cebulki i dressingu balsamicznego lub fety i oliwek.
- grzanki ziołowe z piekarnika – aromatyczne i chrupiące, z ziołami i masłem czosnkowym.
- jajko sadzone – pieczone szparagi owijane boczkiem z jajkiem idealnie sprawdzą się na sycące śniadanie, w towarzystwie świeżego pieczywa. Możemy także przyrządzić jajko w koszulce, jajecznicę lub omlet.
Szparagi z boczkiem i inne wiosenne przysmaki
To uniwersalne, sezonowe warzywo, jego zieloną, dziką lub białą odmianę, da się przygotować na wiele różnych sposobów. Wspaniale smakują szparagi zawijane boczkiem lub zapieczone z szynką i serem, ale warto wypróbować także inne rozwiązania. Wśród wytrawnych wypieków nie ma sobie równych tarta ze szparagami i kremowym sosem śmietanowym. Jeśli najdzie nas ochota na włoską kuchnię, możemy przyrządzić prostą, wiosenną pizzę, a w ramach przekąski na przyjęcie lub spotkanie rodzinne podajmy szparagi w cieście francuskim. Na sporadyczne zimne popołudnia doskonałym remedium będzie zielona zupa krem, a jeśli mamy ochotę na lekki lunch, zróbmy sobie pożywną sałatkę ze szparagami z jajkiem na twardo.


