
Szparagi z bułką tartą
Szparagi z bułka tartą uwodzą swoim maślanym aromatem i delikatną konsystencją. Bez problemu przygotujemy je w 20 minut. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa lub ugotowanych ziemniaków. A podane w towarzystwie usmażonego jajka stanowią ciekawą propozycję na śniadanie. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na szparagi z masłem i bułką tartą.
- zielone szparagi: 400 g
- masło: 45 g
- bułka tarta: 20 g
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Do garnka wlewamy wodę, szczyptę soli i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy szparagi. Gotujemy je przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa oraz odkładamy na talerz.
krok 2
Smażenie: masło rozgrzewamy na patelni. Dodajemy bułkę tartą i całość smażymy przez 1-2 minuty.
krok 3
Szparagi z bułką tartą: szparagi polewamy masłem z bułką tartą.
Porady:
- Szparagi z bułką tartą najlepiej smakują na ciepło, tuż po przygotowaniu. Niezjedzone danie przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 1-2 dni.
- Wybierajmy dobrej jakości szparagi. Powinny one być młode, o jednolitym zielonym kolorze, neutralnym zapachu i zamkniętych główkach.
- Gotowe danie możemy posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Składniki należy wcześniej dokładnie umyć oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Zielone szparagi z powodzeniem zastąpimy białymi. Pamiętajmy jednak, że cechują się one włóknistą skórką. W związku z tym należy je wcześniej obrać.
- Bułkę tartą z łatwością przygotujemy w domu. To świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowego, czerstwego pieczywa. Wystarczy, że je zetrzemy na tarce o drobnych oczkach. Najlepiej sprawdzi się tutaj pszenna bułka lub bagietka. W ostateczności możemy sięgnąć również po chleb.
- Szparagi możemy podsmażyć z bułka tartą i masłem na patelni. W takim wydaniu warzywa będą odznaczać się lekko chrupiącą skórką.
Notka redakcyjna:
Szparagi z bułką tartą – z czym je podać?
Szparagi z bułką tartą niekiedy podajemy solo. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się na lekkie śniadanie lub kolację. Poza tym to proste danie możemy podać również w towarzystwie:
- pieczeni – aromatyczne, ciepłe mięso wspaniale komponuje się ze szparagami,
- ziemniaków – pasują tutaj zarówno te gotowane, jak i pieczone. Warto posypać je dodatkowo świeżym koperkiem. To ciekawa propozycja na lekki, wegetariański posiłek,
- jajek – to dobry pomysł na sycące i zdrowe śniadanie. Warzywa serwujemy z jajkami sadzonymi. Całość polecamy posypać świeżo zmielonym pieprzem,
- ryby – najlepiej sprawdzi się dorsz lub łosoś. Niezależnie od tego, w jaki sposób je przyrządzimy, w każdej wersji będą świetnie smakować ze szparagami,
- boczku – wystarczy wcześniej go usmażyć. Polecamy połączyć go z jajkiem sadzonym.
Szparagi z bułką tartą – pieczone
Jeśli mamy ochotę na wyjątkowo chrupiące szparagi, polecamy je upiec. W takiej sytuacji oczyszczone warzywa obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Żeby wzbogacić ich smak, możemy posypać je dodatkowo startym żółtym serem. Następnie układamy je na wyłożonej papierem blasze i pieczemy 10-15 minut w 180°C. Gotowe danie podajemy solo lub w towarzystwie mięsa, ziemniaków bądź jajek.
Szparagi – propozycje przygotowania
Szparagi możemy również przygotować z dodatkiem:
- sosu holenderskiego – wyczarujemy go z żółtka, masła oraz soku z cytryny. Odznacza się kremową konsystencją i delikatnym smakiem o lekko, cytrusowej nucie,
- sosu beszamelowego – warto polać nim warzywa i zapiec. Powstaje on na bazie mąki pszennej, gałki muszkatołowej, masła i mleka,
- boczku – owijamy go wokół ugotowanych szparagów, a następnie wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika. Jeśli nie mamy boczku, możemy użyć również szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej,
- makaronu – to ciekawy pomysł na obiad. Warzywa należy wcześniej pokroić w mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z makaronem. Całość polewamy sycącym sosem powstałym na bazie śmietanki, czosnku oraz parmezanu.

