Porady:
- Szparagi z sosem holenderskim podajemy solo, w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, świeżej kromki chleba, bagietki bądź grzanek.
- Potrawę warto posypać swoimi ulubionymi przyprawami. Równie dobrze sprawdzi się tutaj świeży, posiekany szczypiorek, koperek lub pietruszka. Składniki te rewelacyjnie wzbogacą smak i aromat warzyw.
- Szparagi z powodzeniem ugotujemy również na parze. Dzięki temu będą odznaczać się delikatniejszą konsystencją.
- Sos holenderski możemy wzbogacić o wytrawne białe wino. Łączymy je z żółtkami i całość ubijamy nad gotującą się wodą. Na końcu wlewamy gorące masło. Dodatek alkoholu wspaniale podkreśli smak potrawy.
- Szparagi powinny być młode, o jednolitym zielonym kolorze, neutralnym zapachu oraz zamkniętych główkach.
- Potrawę najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu. Możemy ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.
Notka redakcyjna:
Szparagi z sosem holenderskim – inne warianty
Szparagi z sosem holenderskim spełnią się w wielu rolach m.in. jako przystawka, lekkie śniadanie, a nawet kolacja. W każdej formie smakują obłędnie. To wyjątkowe połączenie możemy przygotować również z:
- szynką – najlepiej sprawdzi się tutaj parmeńska lub szwarcwaldzka. Szparagi zawijamy w szynkę , a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C. Upieczone warzywa polewamy sosem holenderskim,
- jajkiem w koszulce – fantastycznie komponuje się z delikatnymi szparagami i kremowym sosem. Całość polecamy podać w towarzystwie kromki chleba. Tak przygotowane danie to ciekawa propozycja na pyszne śniadanie,
- kurczakiem – grillowane mięso wspaniale smakuje ze szparagami. To idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad,
- parmezanem – wystarczy zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach, a następnie posypać nim gotowe danie.
Jak zrobić grillowane szparagi z sosem holenderskim?
Grillowane szparagi również rewelacyjnie smakują z dodatkiem sosu holenderskiego. W takiej sytuacji myjemy warzywa, odcinamy zdrewniałe końce, a następnie układamy je na rozgrzanym ruszcie. Całość smażymy przez około 10 minut, co jakiś czas przewracając szparagi. Gotowe warzywa odkładamy na talerz i polewamy sosem holenderskim. Takie szparagi równie dobrze możemy przygotować na patelni grillowej. Skracamy wtedy czas smażenia o 3–4 minuty.
Z jakim sosem możemy podać szparagi?
Szparagi możemy również podać z sosem:
- serowy – do jego przygotowania warto wykorzystać ser gorgonzola, camembert, a nawet lazur. Każdy z nich wspaniale komponuje się ze szparagami,
- czosnkowy – to najbardziej popularny sos, który wyczarujemy tylko z kilku składników: czosnku, jogurtu i majonezu,
- musztardowo–miodowym – idealna propozycja dla wszystkich fanów słodko–słonych smaków. Jak sama nazwa wskazuje, w jego skład wchodzi musztarda i miód,
- beszamelowym – to uniwersalny sos, którym polewamy szparagi, a następnie całość wstawiamy do piekarnika. Żeby go zrobić, wystarczy połączyć rozpuszczone masło z mąką, mlekiem oraz gałką muszkatołową.