Porady:
- Jeśli chcemy mieć pewność, że szparagi pozostaną delikatne i chrupkie, możemy wstępnie przyrządzić je na parze. W ten sposób łatwiej jest kontrolować temperaturę i strukturę warzywa.
- Szparagi w szynce parmeńskiej świetnie smakują z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu, z suszonymi pomidorami lub czarnymi oliwkami, a także ziołami, takimi jak tymianek, oregano, bazylia lub estragon.
- Jeśli przypadła Wam do gustu nasza propozycja, na pewno zasmakują Wam także szparagi z boczkiem. Cudownie pachną wędzonką i sprawdzą się jako przekąska na majówkę.
- Szukając pomysłów na nietuzinkowe przystawki, z pewnością natkniemy się na przepis na szparagi w szynce w galarecie, zwane terriną ze szparagów. To bardzo efektowne danie, idealne na przyjęcia.
- Poza sezonem możemy zrobić również szparagi konserwowe w szynce parmeńskiej lub gotowanej. Takie roladki na zimno świetnie komponują się z sosem chrzanowym, majonezem lub musztardą.
- Zamiast parmezanu możemy użyć mozzarelli lub cheddara, w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać. Szparagi zapiekane z szynką będą bardziej serowe i sycące, jeśli najpierw owiniemy je plasterkiem miękkiej goudy.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać szparagi w szynce?
Szparagi z szynką parmeńską możemy z powodzeniem serwować jako samodzielną przekąskę, a także jako element obfitego dania śniadaniowego lub obiadowego. Idą w parze z dodatkami takimi jak:
- jajko sadzone lub w koszulce – to klasyczne połączenie, które nieodmiennie karmi koneserów sycącego śniadania lub brunchu w okresie od kwietnia do czerwca. Najlepiej, jeśli żółtko jest płynne i rozlewa się po szparagach, tworząc kremowy dip. Zapiekane w szynce szparagi z jajkiem sadzonym warto podawać ze świeżym pieczywem.
- młode ziemniaki z koperkiem – bardzo wiosenna propozycja, która wykorzystuje dobrodziejstwa wczesnych zbiorów. Jeśli chcemy zrobić naprawdę dekadencki i sycący obiad, przyrządźmy dodatek mięsny – filet z kurczaka lub stek z polędwicy wołowej.
- sos holenderski – mocno maślany, a jednocześnie delikatny dodatek, który można stworzyć z trzech prostych składników. Jeśli lubimy wyraziste aromaty, możemy wzbogacić go estragonem, białym winem i szalotką. Powstanie wtedy jego bliski kuzyn – sos berneński.
Szparagi zapiekane i inne wiosenne specjały
Szparagi z piekarnika możemy przyrządzić w różnych formach. Wspaniale smakują zapieczone z szynką i serem, ale warto wypróbować także inne rozwiązania, takie jak:
- tarta ze szparagami – kruche ciasto, sos śmietanowy i ciągnący się ser cheddar. Czy można chcieć czegoś więcej? To świetne danie dla wegetarian, ale mięsożercy mogą wzbogacić tartę boczkiem lub szynką.
- szparagi w sosie beszamelowym – zielone, chrupiące łodygi zapiekane pod chmurką z klasycznego, kremowego sosu na bazie mleka, masła i mąki, z nutką gałki muszkatołowej.
- pizza ze szparagami – coś dla entuzjastów włoskiej kuchni. Mozzarella i delikatna szynka doskonale uzupełniają szparagi zapiekane na drożdżowym cieście.
- szparagi w cieście francuskim – to propozycja bardzo podobna do naszego przepisu. Szparagi są tu jednak owinięte dodatkową warstwą z maślanego, chrupiącego ciasta francuskiego.