Porady:
- W naszym przepisie bazę dla szparagów stanowi sos beszamelowy. Zamiast przyrządzać zasmażkę z masła i mąki możemy także zmiksować białe łodyżki ze słodką śmietanką i serkiem topionym lub mascarpone. Taki sos będzie jeszcze bardziej kremowy i doskonale wzbogaci wszelkie dania z makaronu i kurczaka.
- W myśl filozofii zero waste możemy zrobić także sos z końcówek szparagów. Są one twardsze niż reszta łodygi, ale po ugotowaniu da się je zmiksować z beszamelem lub śmietanką. Powstały w ten sposób krem należy przecisnąć przez sitko, żeby pozbyć się włókien. Końcówki szparagów można również wykorzystać do zrobienia aromatycznego bulionu warzywnego.
- Sos ze szparagów do makaronu lub mięsa świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, rozmaryn lub tymianek.
- Proponujemy użycie białych łodyg. Dzięki temu powstanie sos ze szparagów o pięknym, jednolitym, kremowym kolorze. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać ich zieloną odmianę. Młodych okazów nie musimy obierać. Nie potrzebują długiej obróbki termicznej. Wystarczy im 5 minut w gorącej wodzie lub na patelni.
Notka redakcyjna:
Do czego wykorzystać sos ze szparagów?
Sos szparagowy jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Warto komponować go z lekkimi, wiosennymi potrawami. Świetnie smakuje w towarzystwie:
- ryby – zwłaszcza jeśli podlejemy sos białym winem. Sos ze szparagów to doskonały akompaniament dla dań takich jak grillowany łosoś lub dorsz z piekarnika.
- mięsa – szczególnie dobrze podkreśla smak delikatnej piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Sos szparagowy do mięsa warto wzbogacić posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
- makaronu – może być to proste danie wegetariańskie, wystarczy wtedy wymieszać spaghetti lub penne z sosem, skropić dobrą oliwą i posypać parmezanem. Makaron można także wzbogacić dodatkiem mięsnym, na przykład boczkiem lub mieloną wołowiną.
- warzyw – kremowy sos szparagowy pasuje również do potraw jarskich, takich jak stek z kalafiora lub grillowane szaszłyki z bakłażana i cukinii.
Sos do szparagów
Wiemy już, że zarówno zielone, jak i białe łodyżki doskonale łączą się z beszamelem. Jeśli jednak szukacie pomysłu na podanie takich dań jak proste szparagi z patelni lub piekarnika, podpowiadamy, jakie sosy idą z nimi w parze:
- Sos holenderski – do jego przyrządzenia będą nam potrzebne jedynie żółtka, masło klarowane i sok z cytryny. To król wśród francuskich sosów, który świetnie łączy się z daniami ze szparagów, ryb i jajek.
- Sos berneński – bliski kuzyn sosu holenderskiego. Niezwykły aromat nadają mu szalotka i estragon.
- Sos ranczerski – dip na bazie majonezu i maślanki z dodatkiem czosnku i ziół. Podobno Amerykanie używają go do wszystkiego, dlaczego nie do szparagów?
- Sos musztardowy lub chrzanowy – jeśli lubimy ostrzejsze smaki. Tego typu dodatek doskonale pasuje do przekąsek takich jak szparagi zawijane boczkiem lub szparagi w szynce parmeńskiej.
Co jeszcze można zrobić ze szparagów?
Kiedy sezon na szparagi trwa w najlepsze, my z radością przyrządzamy lekkie sałatki, kremowe zupy, przekąski, zapiekanki i wiosenne makarony. Świetnym nośnikiem świeżego, roślinnego smaku jest sos ze szparagów, ponieważ możemy go dodać do wszystkiego, a na dodatek nie musimy się martwić, czy uzyskamy odpowiednią strukturę warzywa – ugotowane łodyżki i tak miksujemy na gładki krem. W maju i czerwcu z pewnością znajdziemy mnóstwo innych inspiracji na ich wykorzystanie. Miłośnicy lekkiego lunchu pokochają sałatkę ze szparagami i truskawkami lub klasyczną wersję z jajkiem na twardo. Natomiast na sycący obiad poleca się polędwiczka ze szparagami lub aksamitna zupa krem. Zwolennikom dań jednogarnkowych proponujemy przygotowanie makaronowej zapiekanki ze szparagami i kurczakiem.