Reklama

Szpecle bawarskie to, jak sama nazwa wskazuje, niemieckie kluseczki kładzione, przygotowanie na bazie mąki i jajek. Niekiedy do ciasta dodaje się również ziemniaki. Szpecle zazwyczaj serwuje się z serem górskim, ze skwarkami, kiełbasą czy z kiszoną kapustą. Można podawać je również na słodko w towarzystwie ulubionych owoców. Przepis na szpecle bawarskie jest bardzo szybki i prosty do odtworzenia. Podpowiadamy, jak zrobić szpecle bawarskie krok po kroku!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przepis na szpecle bawarskie - z oryginału spätzle - to danie kuchni niemieckiej. Poniższy przepis jest podstawowy - bez dodatku sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy - powinno mieć gęstą, jednolitą konsystencję. Nie może być za rzadkie.

    StockFood

  • krok 2

    W dużym garnku (najlepiej o pojemności większej niż 3 litry) zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką soli i 50 ml oleju (ok. 3-4 łyżki). Za pomocą specjalnej maszynki - przeciskarki do szpecli) formujemy kluseczki i wrzucamy je do gorącej wody. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, wykorzystujemy durszlak z większymi dziurkami, manewrując nad garnkiem, odcinając raz po raz kawałki ciasta za pomocą łyżki drewnianej.

    StockFood

  • krok 3

    Szpecle raz po raz w trakcie gotowania mieszamy, aby się nie posklejały. Będą gotowe, jak wypłyną na wierzch. To podobny efekt jak przy gotowaniu lanego ciasta w zupie. Odcedzamy szpecle na łyżce cedzakowej, przelewamy zimną wodą - nie za długo. Podajemy z przesmażoną na złoto cebulą.

    StockFood

Porady:

  • Szpecle możemy serwować z serem żółtym – dobrze sprawdzi się ser górski, cheddar lub parmezan.
  • Szpecle bardzo dobrze komponują się z różnego rodzaju sosami, zwłaszcza kurkowym i pieczarkowym.
  • Ciasto na szpecle powinno być stosunkowo twarde – z całą pewnością twardsze niż np. na polskie kluski kładzione czy kopytka.

Notka redakcyjna:

Szpecle, czyli kluski niemieckie

Szpecle bawarskie, nazywane niekiedy kluskami niemieckimi lub kluskami austriackimi, to potrawa mączka, wywodząca się z kuchni południowych Niemiec. Cieszą się one tam bardzo dużą popularnością – podobnie jak ziemniaki. Co ciekawe, wywodzą się one z kuchni chłopskiej. Tradycyjnie podaje się je z bawarskim serem górskim, skwarkami ze słoniny, kawałkami podsmażonej kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Można je jeść również samodzielnie lub na słodko. Szpecle cieszą się sporą popularnością nie tylko u naszych zachodnich sąsiadów – możemy również je znaleźć w menu popularnych restauracji w Czechach i Słowacji (tam kryją się pod nazwą haluszki).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama