
Szpecle z serem
- mąka tortowa: 500 g
- sól: 5 g
- jajka: 6 szt.
- woda gazowana: 200 ml
- cebula: 2 szt.
- masło: 35 g
- cukier: 5 g
- szczypiorek: 0.25 pęczka
- ementaler: 150 g
- oscypek: 100 g
- romadur: 50 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na szpecle: mieszamy mąkę i sól w dużej misce. Dodajemy jajka (rozmiar M), mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Dolewamy wodę mineralną gazowaną, żeby powstało lepkie ciasto. Ubijamy je drewnianą łyżką przez około 5 minut, aż pojawią się pęcherzyki. Przykrywamy czystą ściereczkę i zostawiamy na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
krok 2
Cebula: obieramy ją, kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło (30 g), dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 3–4 minuty, aż się zeszkli. Następnie dosypujemy cukier i karmelizujemy przez około 5 minut.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 120 stopni Celsjusza (w przypadku termoobiegu 100 stopni Celsjusza). Smarujemy masłem 4 naczynia żaroodporne (ok. Ø 15 cm).
krok 4
Szczypiorek: myjemy go, osuszamy i drobno siekamy.
krok 5
Sery: górski (typu oscypek), romadur i ementaler - usuwamy z nich skórkę, a następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je ze sobą.
krok 6
Gotowanie szpecli: nalewamy wodę do dużego garnka, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Krajalnicę do szpecli zwilżamy odrobiną zimnej wody i stawiamy na garnku. Na krajalnicy układamy ćwiartkę ciasta i za pomocą skrobaczki do ciasta wciskamy je do wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez około 1 minutę. Wyławiamy je, np. łyżką cedzakową.
krok 7
Zapiekanie szpecli: rozkładamy je po równo do przygotowanych form. Wierzch posypujemy ¼ sera. Czynności te powtarzamy jeszcze 3 razy. Wsadzamy do piekarnika, pieczemy jedynie do rozpuszczenia sera.
krok 8
Podawanie: szpecle z serem podajemy z podsmażoną cebulką, obsypane szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

