Porady:
- Do przygotowania przekąski w cieście francuskim możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Wykorzystując zamrożone liście, należy jednak mocno odcisnąć je z wody, przed wrzuceniem na patelnię. W przeciwnym razie sakiewki w ciasta francuskiego ze szpinakiem nie wyjdą chrupiące, tylko wilgotne.
- Zamiast sera feta można użyć twaróg. To równie pyszny, a przy tym nieco mniej kaloryczny wariant tej przystawki. Z kolei w wersji wegańskiej sprawdzi się naturalne lub wędzone tofu.
- Jeśli nie przepadamy za gotowym ciastem francuskim, możemy je przygotować samodzielnie. Z pewnością będzie zdrowsze i smaczniejsze, jednak jest dość pracochłonne i polega na przekładaniu na przemian wielu warstw ciasta i masła.
- Sakiewki w cieście francuskim ze szpinakiem możemy posypać przed pieczeniem sezamem, czarnuszką bądź ulubionymi ziarnami. Smacznym dodatkiem na wierzch pasztecików będzie też tarty żółty ser.
Notka redakcyjna:
Ciasto francuskie ze szpinakiem - dodatki
Farsz ze szpinaku można urozmaicić ulubionymi ziołami, przyprawami i dodatkami. Najczęściej spotykamy go w towarzystwie suszonych pomidorów, oliwek lub kaparów, ale możliwości jest znacznie więcej. Mięsożercom z pewnością posmakuje ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem. To bardzo dobry pomysł na mięso, gdyż zarówno indyk, wołowina, jak i kurczak w cieście francuskim wychodzą wyjątkowo soczyste i delikatne. Zamiast drobiu, do nadzienia warto też dorzucić wędzony boczek lub chorizo. Z kolei miłośników ryb zachwyci łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Smacznym dodatkiem będą też podsmażone na maśle kurki lub pieczarki.
Jak podawać przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem?
Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem doskonale smakują solo, ale jeśli chcemy stworzyć z nich pełne danie, warto podać je do zupy. Najlepiej komponują się z barszczem czerwonym, grzybową lub kremem z dyni. Innym pomysłem na serwowanie tego dania może być dodatek rozmaitych sosów. Przekąska z ciasta francuskiego ze szpinakiem najlepiej komponuje się z salsą, guacamole, sosem czosnkowym lub greckimi tzatzikami.
Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem można przygotowywać na wiele różnych sposobów. W sieci i książkach kucharskich znajdziemy przepisy na kieszonki, koperty, rożki czy sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Prostym, a jednocześnie bardzo efektownym pomysłem na jest także rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Takie danie świetnie sprawdzi się na elegancki obiad rodzinny dla większej ilości osób. Jeśli natomiast przygotowujecie poczęstunek na imprezę, taki rulon wystarczy pokroić w plasterki i mamy gotowe urocze ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem.
Ciasto francuskie ze szpinakiem i nie tylko
Ciasto francuskie cieszy się ogromną popularnością, ponieważ da się z niego zrobić naprawdę wiele różnego rodzaju potraw, zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Arkusz gotowego mrożonego ciasta można dostać w każdym większym sklepie, więc wyczarowanie takich pyszności zajmuje dosłownie chwilę. Nadzienie do ciasta francuskiego, można przyrządzić z tego, co akurat mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się tu szynka, ser, filet z kurczaka, mięso mielone, a także różne warzywa, takie jak papryka, kukurydza, szpinak czy też pomidor. Pyszną przekąską są także parówki z ciasta francuskiego. Z kolei w wersji na słodko, do ciasta możemy włożyć wszelkiego rodzaju owoce, zarówno świeże, jak i mrożone i suszone. Szczególnie polecamy jabłka w cieście francuskim. Doskonałym nadzieniem do ciasta będą też dżemy, konfitury, masło orzechowe, kajmak czy kawałki czekolady.