
Szpinak zapiekany z mielonym mięsem
- czosnek: 2 ząbki
- mięso mielone: 500 g
- masło: 50 g
- gorgonzola: 200 g
- szpinak: 400 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- rozmaryn: 5 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- ciasto filo: 4 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: rozgrzewamy do temp. 220°C.
krok 2
Farsz: oliwę podgrzewamy z rozmarynem na dużej patelni, dodajemy mięso i smażymy przez 3 min. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką, aby je rozdrobnić. Dodajemy starty czosnek i smażymy kolejne 2 min. Wrzucamy szpinak baby i podgrzewamy jeszcze 3 min, mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
krok 3
Ciasto filo: jeden płat rozkładamy w naczyniu do zapiekania tak, aby jego brzegi wystawały na zewnątrz. Smarujemy go odrobiną stopionego masła. W podobny sposób postępujemy z pozostałymi płatami ciasta.
krok 4
Wypełnienie: wkładamy do naczynia farsz mięsno-szpinakowy. Środek posypujemy pokruszoną gorgonzolą i zakrywamy zwisającym ciastem, układając je dekoracyjnie.
krok 5
Pieczenie: wierzch zapiekanki skrapiamy resztą stopionego masła i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 10–15 min, uważając, by ciasto się nie spaliło.

