
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- makaron świderki (fusilli): 400 g
- sól: 5 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- olej rzepakowy: 15 ml
- szpinak: 350 g
- suszone pomidory: 100 g
- ricotta: 100 g
- pieprz czarny: 2 g
- parmezan: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Makaron: gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
krok 2
Cebula i czosnek: obieramy je z łupin i siekamy – cebulę w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem przez 7–10 min.
krok 3
Szpinak: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Dodajemy na patelnię i smażymy przez kolejne 5–7 min, mieszając składniki drewnianą łopatką.
krok 4
Suszone pomidory: kroimy w cienkie paski i dodajemy do składników na patelnię.
krok 5
Łączenie składników: mieszamy ugotowany i odcedzony makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na patelni. Dodajemy pokruszoną ricottę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Jeszcze raz mieszamy i przekładamy na talerze.
krok 6
Podawanie: na końcu posypujemy makaron startym parmezanem.

