Porady:
- Domową mieszankę przypraw do sztufady zrobisz łącząc ze sobą: 1 łyżkę soli, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, pół łyżeczki pieprzu z rozbitymi w moździerzu 2 listkami laurowymi, 3 ziarenkami ziela angielskiego i 3 goździkami spożywczymi.
- Sztufadę wołową możesz faszerować boczkiem, słoniną, marchewką, a także cebulą. Mięso możesz podać na ciepło w towarzystwie warzyw, kaszy, ryżu lub ziemniaków. Sztufada dobrze sprawdza się także w roli domowej wędliny.
- Jak faszerować sztufadę? Słoninę lub boczek pokrój w słupki o grubości około 1 cm. Każdy kawałek owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Zamrożonymi kawałkami z łatwością nafaszerujesz mięso.
- Do przygotowania otworów w mięsie użyj wąskiego, długiego i cienkiego noża. Postaraj się, aby nie przebić mięsa na wylot.
- Tradycyjną sztufadę robi się z mięsa wołowego - najlepiej sięgnąć po kawałek udźca lub pręgi. W Internecie można spotkać także przepisy na sztufadę z wieprzowiny, a nawet drobiu.
Notka redakcyjna:
Sztufada, co to jest?
Sztufada to rodzaj pieczeni wołowej faszerowanej słoniną. Charakterystyczną cechą pieczeni jest sposób faszerowania. Mięso należy naciąć w taki sposób, aby otwory, które później będą wypełnione słoniną szły wzdłuż mięsa. Chodzi o to, aby po przekrojeniu mięsa było widać duże kawałki słoniny. Sztufadę można piec w piekarniku lub dusić w tzw. gęsiarce, czyli owalnym naczyniu z pokrywą. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie dania bez użycia piekarnika, dodaj do brytfanny warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, cebulę. Zalej mięso szklanką bulionu i duś tak długo, aż mięso będzie miękkie. Czasami zajmuje to nawet 2 godziny. Z powstałego płynu możesz zrobić sos. Odlej płyn do rondelka. Zmieszaj śmietanę 18% z mąką pszenną i zalej sos (na 1 szklankę płynu musisz zmieszać 2 łyżki śmietany z 1 łyżką mąki). Zagotuj. Dopraw solą pierzem.