Reklama

Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 2 godziny
Porcja: 370 kcal

Składniki:

1 kg wołowiny (krzyżowa, pręga)
pęczek włoszczyzny
cebula
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
sól
łyżka mąki
łyżka masła
3 łyżki śmietany
3 łyżki startego chrzanu
cukier, sól

Kroki przygotowania:

Wołowinę umyć. Włoszczyznę umyć, oczyścić. Cebulę przypiec na blasze. Warzywa zalać wodą, posolić, zagotować. Włożyć mięso, dodać ziele angielskie i pieprz. Gotować na małym ogniu 2 godz.
Sos: w rondelku stopić masło, dodać mąkę, chwilkę smażyć, cały czas mieszając. Rozprowadzić szklanką rosołu z gotowania wołowiny, dodać chrzan, przyprawić solą i cukrem. Wlać śmietanę, wymieszać, chwilkę podgrzewać.
Mięso wyjąć z rosołu, pokroić na porcje, podawać z sosem, ziemniakami i warzywami z rosołu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama