
Gravlax
- łosoś: 1 kg
- pieprz kolorowy: 1.25 łyżeczki
- sól morska: 4.25 łyżeczki
- cukier trzcinowy: 4.25 łyżeczki
- gin: 25 ml
- koperek: 1 pęczek
- fenkuł (koper włoski): 3 szt.
- seler naciowy: 6 gałązek
- rzodkiewka: 1 pęczek
- natka pietruszki: 3 gałązki
- oliwa extra vergine: 3 łyżki stołowe
- ocet jabłkowy: 2 łyżki stołowe
- limonka: 0.5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Gravlax: Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ości. 1 łyżeczkę kolorowego pieprzu mieszamy z 1 łyżeczką gruboziarnistej soli i 4 łyżeczkami brązowego cukru. Rybę układamy skórą do dołu, skrapiamy ginem i równomiernie posypujemy mieszanką przypraw. Rozkładamy gałązki opłukanego i osuszonego koperku, całość owijamy folią spożywczą.
Rybę przekładamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Co jakiś czas wylewamy zbierający się płyn i osuszamy ręcznikiem. Przed podaniem usuwamy koperek i tępą stroną noża delikatnie zeskrobujemy przyprawy. Rybę przekładamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Co jakiś czas wylewamy zbierający się płyn i osuszamy ręcznikiem. Przed podaniem usuwamy koperek i tępą stroną noża delikatnie zeskrobujemy przyprawy.

iStock krok 2
Sałatka: Warzywa płuczemy i oczyszczamy. Z kopru i selera robimy cienkie, długie plasterki za pomocą obieraczki. Rzodkiewki kroimy w słupki. Natkę pietruszki siekamy. Łączymy wszystkie składniki.

istock krok 3
Dressing limonkowy: Oliwę, ocet, 2 łyżeczki soku z limonki mieszamy na gładki sos. Dressing doprawiamy, dodając po 1/4 łyżeczki cukru, soli oraz pieprzu i ponownie mieszamy. Polewamy rybę i warzywa tuż przed podaniem.

istock krok 4
Podanie: Łososia kroimy po skosie w cienkie plasterki. Układamy na dużym talerzu lub półmisku. Na wierzchu rozkładamy sałatkę.

istock

