
Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed robieniem bułeczek cynamonowych. Dodatkowo 50 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
krok 2
Rozczyn: drożdże mieszamy z mlekiem (ok. 75 ml), 30 g cukru i 30 g mąki. Całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Powinien on dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
krok 3
Ciasto drożdżowe: po tym czasie, mieszamy rozczyn z mąką, 50 g cukru i 50 g masła. Następnie dokładnie zagniatamy ciasto na bułeczki cynamonowe – powinno odchodzić od ręki i mieć gładką konsystencję. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
krok 4
Formowanie bułeczek: stolnicę obsypujemy mąką i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy równomiernie całą powierzchnię 30 g masła. Potem posypujemy ciasto 50 g cukru i cynamonem. A następnie zwijamy je w roladę i tniemy w pasy o szerokości 3–5 cm.
krok 5
Wyrastanie bułeczek: tak przygotowane drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
krok 6
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. W między czasie wyrośnięte ślimaki cynamonowe smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy je przez 12–15 minut.

