Porady:
- W przepisie na wegański jabłecznik należy wykorzystać margarynę lub ewentualnie innym tłuszczem roślinnym (np. olejem kokosowym). Nie polecamy do wypieku ciast używać tzw. masła roślinnego, ponieważ zawiera ono w składzie serwatkę, przez co nie jest produktem wegańskim.
- Idealny deser to ciepła szarlotka z lodami - czy jest tu osoba, która się z tym nie zgadza? Wegańska szarlotka i wegańskie lody to super zestaw! W sklepach łatwo można dostać roślinne mrożone desery. Jeśli chcecie przygotować własne, polecamy przepis na lody czekoladowe z orzechami oraz lody z kaszy jaglanej.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić wegańską szarlotkę? Krok 1. – kruszonka
Powyższy przepis na szarlotkę bez jajek przypomina w przygotowaniu przepis na owoce pod kruszonką. Jest on równie prosty w przygotowaniu i smaczny. Podobnie, jak w przepisie na owoce pod kruszonką, czy owocowe crumble, jabłeczni wegański nie powstanie bez kruszonki. Kaszka manna nadaje całemu ciastu lekkiej chrupkości, a szarlotka wegańska bez jajek jest lekkostrawna. Kaszkę, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia przesypujemy przez sitko. Dzięki temu jabłecznik na sypko będzie miał delikatniejszą konsystencję. Do suchych składników dodajemy tłuszcz roślinny. Im krótszy będzie czas wyrabiania kruszonki, tym będzie ona bardziej chrupiąca. Warto pokroić masło na mniejsze kawałki i dopiero wtedy kilkoma ruchami rozetrzeć je z mąką i kaszką. Kruszonka na jabłecznik bez jajek nie musi być idealnie równa. Wystarczy dopilnować, aby wszystkie składniki suche połączyły się z margaryną.
Jak zrobić wegańską szarlotkę? Krok 2. – jabłka
Szarlotka kojarzy się z jesienią i zimną – może to za sprawą korzennej nuty cynamonu, a może przez to, że jest to ciasto syte. Jabłka są dostępne w sklepach przez cały rok, a szczyt sezonu przypada na późne lato. Owoc owocowi w smaku jest nierówny. Część z nas woli zjeść wegański jabłecznik z kwaśnymi jabłkami, np. szarą renatą czy janagold, a część ze słodkimi, np. championami czy papierówkami. Jabłecznik na sypko przełożony jest obranymi i startymi na dużych oczkach jabłkami. Warto dodać do nich cynamon i odrobinę cukru, aby pokręcić ich smak.