
Szybka paella z chorizo
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- groszek zielony: 150 g
- chorizo: 100 g
- kostka rosołowa: 0.5 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- cebula: 1 szt.
- papryka pieczona: 200 g
- papryka wędzona: 3 g
- ryż: 500 g
- cytryna: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
Sposób przygotowania
krok 1
Dużą patelnię ustawiamy na średnim ogniu, podsmażamy chorizo i cebulę przez 4–5 min, aż cebula zmięknie, a chorizo uwolni tłuszcz. Wrzucamy groszek, zalewamy 150 ml wrzącej wody, dodajemy kostkę bulionową, mieszamy. Dodajemy czosnek, pieczoną paprykę i wędzoną paprykę suszoną, gotujemy, mieszając przez kolejną minutę.
krok 2
Dodajemy ryż, gotujemy na dużym ogniu przez 3–4 min, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż się rozgrzeje. Paellę podajemy posypaną natką pietruszki z cytrynowymi klinami do wyciskania z nich soku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019