Porady:
- W przepisie na szybką pizzę zamiast sosu użyto ketchupu. Amatorzy pizzy mogą przygotować domowy sos do pizzy z pomidorów. Jeśli nie mamy jednak czasu, a nie lubimy pizzy z samym ketchupem, warto przygotować własny szybki sos mieszkając w garnku ketchup, koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę i przyprawy, np. czosnek.
- Aby ciasto nie przywierało do blachy, warto posmarować ją olejem lub posypać mąką. To trik na pizzę jak z pizzerii.
- Sprawdź: jak przechowywać ciasto na pizzę
Notka redakcyjna:
Jak zrobić szybką pizzę - dodatki do pizzy
Pizzę można podawać z różnymi dodatkami. Według Włochów - im prostsza pizza, tym smaczniejsza, dlatego w przeciwieństwie do tej amerykańskiej, włoska pizza będzie uboga w składniki, jednak wszystkie będą najwyższej jakości. Typowo włoskim połączeniem jest pizza margherrita - czyli sos pomidorowy, mozzarella i świeża bazylia. Często do pizzy dodaje się warzywa konserwowe (np. kukurydzę, fasolę), które komponują się dobrze z surowymi warzywami (np. papryka, cebula). Sery o wyraźnym smaku (np. sery pleśniowe) zestawiane są najczęściej z surowymi warzywami i innymi serami, nie radzimy natomiast łączyć ich z innymi produktami o mocnym smaku (np. wędzonymi rybami, ogórkami kiszonymi) - choć jest to oczywiście kwestia gustu. Oliwki i suszone pomidory są popularnym dodatkiem nadającym charakteru pizzy, nie wszystkim przypadnie jednak do gustu. Ostatnio popularnym dodatkiem do pizzy stała się surowa rukola - sprawdzi się ona w zestawie z pizzą roślinną, z szybką szwarcwaldzką lub innym delikatnym mięsem. Serwowana w ten sposób pizza jak z pizzerii nie tylko doskonale smakuje, ale też pięknie prezentuje się na stole - na chwilę przed zjedzeniem!
Więcej wskazówek znajdziecie w tym artykule.
Pizza neapolitańska
Temperatura z piecu w Neapolu dochodzi do 500 st. Celsjusza. Jest to wyniki niemożliwy do osiągnięcia w warunkach domowych. Istnieją jednak pewne rozwiązania, które zbliżą nas do idealnej, neapolitańskiej pizzy - a mianowicie korzystanie z kamienia do pizzy. Kamień do pizzy do ceramiczna podstawka, którą nagrzewa się wraz z piekarnikiem. Dzięki jej wysokiej temperaturze, ciasto na pizzę spieka się podobnie, jak we włoskiej pizzerii. Jeśli chcemy przygotować pizzę neapolitańską należy zmniejszyć ilość drożdży w przepisie - na 500 g mąki potrzeba tylko 1 g drożdży. Nie jest to jednak ciasto na szybką pizzę - musi ono wyrastać około dobę!