
Pizza z patelni
- mąka 00: 300 g
- drożdże: 7 g
- cukier: 5 g
- sól: 10 g
- woda: 170 ml
- oliwa z oliwek: 60 ml
- koncentrat pomidorowy: 30 ml
- passata pomidorowa: 100 ml
- czosnek: 2 ząbki
- pieprz czarny: 5 g
- zioła prowansalskie: 5 g
- pieczarki: 30 g
- cebula: 1 szt.
- salami: 50 g
- ser żółty: 250 g
- oregano: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na pizzę z patelni: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, 5 g cukru i 5 g soli. Wodę podgrzewamy, aby była ciepła (ale to nie może być wrzątek). Stopniowo dolewamy ją do sypkich składników. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto już się połączy, ugniatamy je ręcznie (lub przy pomocy miksera z hakami). Po ok. 5 min dodajemy łyżkę oliwy (15 ml) i dalej zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie odchodzić od brzegów miski (ok. 10 min).
krok 2
Wyrastanie: ciasto na pizzę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
krok 3
Sos pomidorowy: do miseczki przekładamy koncentrat i passatę pomidorową. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu i zioła prowansalskie. Całość mieszamy.
krok 4
Smażenie pieczarek: duże obieramy, a małe tylko myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i smażymy najpierw samą cebulę (ok. 5 min.), a potem z pieczarkami (kolejne 5–10 min). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
krok 5
Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.
krok 6
Smażenie pizzy: wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i formujemy okrągły placek o średnicy 30 cm. Głęboką patelnię (28 cm) smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Przekładamy ciasto na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na małej mocy przez 5 min. Po tym czasie ostrożnie przewracamy ją na druga stronę.
krok 7
Dodatki: na wstępnie podsmażoną pizzę nakładamy sos pomidorowy i rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Następnie rozkładamy na niej pieczarki z cebulą, a na nich układamy plasterki salami. Całość przykrywamy startym serem żółtym i posypujemy świeżym lub suszonym oregano. Pizzę przykrywamy pokrywką i smażymy przez 10–15 min.
krok 8
Pizza z patelni jest gotowa: możemy podać ją na patelni lub przełożyć na talerze. Kroimy ją na 8 porcji.

