Reklama

Proste ciasto dla debiutantów, czyli szybki placek z kakao. Wystarczy połączyć składniki i włożyć do piekarnika. Placek smakuje doskonale chwilę po przestudzeniu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Schłodzone białka ubijamy, a pod koniec dosypujemy cukier.

  • krok 2

    Do piany dodajemy żółtka, wlewamy olej, wanilię i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ucieramy.

  • krok 3

    Połowę ciasta wylewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Do reszty ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wykładamy łyżką na jasne ciasto. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019

Porady:

Gdy obie masy pomieszamy delikatnie i równomiernie widelcem, powstaną paski jak u zebry. Szybki placek z kakao wyjdzie pysznie!

Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem

Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama