Reklama

Pyszny sernik z Twarogu Mielonego Krasnystaw

Składniki:

tłuszcz i mąka do formy
8 jajek (osobno żółtka i białka)
opakowanie (1 kg) Twarogu Mielonego Krasnsystaw
25 dag gęstej śmietany kremówki
20 dag cukru
3 opakowania budyniu waniliowego
aromat rumowy do ciast
do dekoracji: puszka gotowej masy kajmakowej
10 dag mieszanych orzechów (włoskich/laskowych/ziemnych)

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175°C.

  • krok 2

    Tortownicę o śr. 22 cm natłuszczamy, oprószamy mąką.

  • krok 3

    Orzechy siekamy.

  • krok 4

    Żółtka, twaróg, kremówkę, połowę cukru, proszek budyniowy i aromat rumowy ucieramy na puszystą, kremową masę.

  • krok 5

    Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru, pianę łączymy z masą twarogową. Przekładamy do tortownicy, pieczemy ok. 1 godz.

  • krok 6

    Pokruszone z grubsza orzechy przeznaczone do dekoracji prażymy na patelni, studzimy.

Porady:

Sery twarogowe z Krasnegostawu idealnie nadają się do potraw – zarówno w roli głównej, jak też jako dodatek. Są bogatym źródłem białka i aminokwasów. Charakteryzują się delikatnym i śmietankowym smakiem oraz gęstą i kremową konsystencją.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama