
Szybki tort urodzinowy
- jajka: 6 szt.
- cukier: 300 g
- mąka: 260 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- cukier waniliowy: 10 g
- kakao: 30 g
- mleko: 600 ml
- budyń śmietankowy: 1 szt.
- masa ajerkoniakowa: 1 szt.
- masa czekoladowa: 1 szt.
- wiórki kokosowe: 45 g
Sposób przygotowania
krok 1
Szybki tort – przepis: na początek ubijamy trzy białka z cukrem ( 150 g), dodajemy trzy żółtka z łyżeczką proszku do pieczenia i na końcu dodajemy szklankę mąki (130 g) i delikatnie mieszamy. Przelewamy do małej tortownicy. Pieczemy przez 35 minut. Z pozostałych składników przygotowujemy następny biszkopt w taki sam sposób – dodatkowo razem z mąką wsypujemy kakao.

krok 2
Szybki krem do tortu: robimy masę ajerkoniakową i masę czekoladową według przepisu na opakowaniu. W między czasie robimy herbatę z cytryną. Przestudzony biszkopt kroimy na 3 części, nasączamy ą i przekładamy masą – na przemian: kolor biszkoptu i masy. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem szybki tort powinien być udekorowany. Taki szybki tort urodzinowy możemy zrobić w ostatniej chwili bez wcześniejszych przygotowań.


