Porady:
- Pamiętajcie, aby do przygotowania szynki użyć soli peklowanej. Klasyczna sól nie zwiększy jej trwałości w taki sam sposób.
- Aby uniknąć postrzępienia się mięsa, polecamy przed gotowaniem obwiązać je sznurkiem lub skorzystać z specjalnego rękawa.
- Warto zaopatrzyć się również w termometr do mięs. Kontrolowanie temperatury wody to gwarancja dobrze ugotowanej szynki – również w jej środku.
- Po dłuższym czasie, zalewa do peklowania może zacząć gęstnieć lub nabrać szarego koloru – są to naturalne reakcje chemiczne. W taki wypadku wystarczy wymienić roztwór na świeżą mieszankę wody z solą peklującą.
Notka redakcyjna:
Szynka peklowana – przepis
Przygotowując domową, peklowaną szynkę warto poeksperymentować z jej smakiem i dobrać do niej ulubione przyprawy. Do zalewy z solą można dodać czosnek, goździki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Ciekawie smakuje też szynka w wersji z jałowcem lub rozmarynem. Miłośnikom słodkawych wyrobów z pewnością przypadnie do gustu przepis na szynkę wieprzową z dodatkiem musztardy i miodu, albo gotowaną na soku z jabłek.
Domowa szynka – sposób na ograniczenie niepotrzebnej chemii w diecie
Aby cieszyć się długoletnim zdrowiem i dobrą sprawnością, powinniśmy zadbać o zdrową dietę. Zdrową, czyli opartą o dobre, jakościowe składniki ze sprawdzonych źródeł. Przygotowywanie własnych wędlin to jeden ze sposobów na ograniczenie niepotrzebnych konserwantów i dodatków zwiększających wagę mięsa, na które często możemy natrafić w sklepowych, gotowych wyrobach. Szynka peklowana długo zachowuje świeżość. Ma naturalny skład, więc ze spokojem możecie zaserwować ją nawet najmłodszym miłośnikom wędlin.
Peklowanie szynki – co to?
Domową szynkę możemy przygotować na wiele sposobów. Peklowanie jest jednym z nich. Sposób ten - choć zajmuje sporo czasu - jest jednym z prostszych. Pod wpływem peklowania mięso staje się bardziej kruche, traci nagromadzoną wodę oraz zachowuje swój świeży, różowy kolor. Dłużej zachowuje ono świeżość, a do tego staje się bardziej smaczne i soczyste.
Jak peklować szynkę? – wybór naczynia
Bardzo istotne jest właściwe dobranie rozmiaru naczynia, w którym peklujemy szynkę – mięso nie powinno wypływać na jego powierzchnię. Ma ono ciasno przylegać do boków pojemnika. Można również dodatkowo obciążyć mięso za pomocą szklanego słoika wypełnionego wodą. Do peklowania najlepiej sprawdzą się szklane lub kamionkowe miski. Pamiętajcie, że nie powinno się w tym celu używać naczyń aluminiowych czy stalowych.
Jak peklować szynkę – obstrzykiwanie mięsa
Dla uzyskania najlepszych efektów, warto oprócz standardowego peklowania w zalewie, wykonać parę dodatkowych nastrzyków roztworem wody z solą. Należy, przy pomocy specjalnej strzykawki z grubą i długą igłą, równomiernie wstrzyknąć zalewę w kilka-kilkanaście miejsc. Do takiego zabiegu powinniśmy wykorzystać około 1/5 całości roztworu.