
Szynka w plastrach w miodowej glazurze
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- szynka gotowana: 2 kg
- brązowy cukier: 110 g
- miód: 170 g
- musztarda dijon: 30 g
- goździki: 2 g
- woda: 60 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Szynkę nacinamy na ok. 5-mm plastry, nie docinając ich do końca.
krok 2
W małym rondelku, na dużym ogniu, łączymy brązowy cukier, miód, musztardę, goździki i wodę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
krok 3
Szynkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywą. Wylewamy glazurę na szynkę, upewniając się, czy polewa rozeszła się też pomiędzy rozdzielonymi plastrami. Pieczemy w temp. 130°C przez 6–8 godz., polewając co godzinę wytwarzającym się sosem.
krok 4
Podajemy natychmiast lub po podgrzaniu. Po wyjęciu szynki z naczynia, sos z pieczenia przelewamy do małego rondelka.
krok 5
Podgrzewamy go przez 5–7 min, aż zgęstnieje. Za pomocą pędzla przenosimy sos na szynkę i podpiekamy przez 4–5 min w temp. 240°C.

