Reklama

Soczysta szynka w miodowej glazurze - pyszna!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Szynkę nacinamy na ok. 5-mm plastry, nie docinając ich do końca.

  • krok 2

    W małym rondelku, na dużym ogniu, łączymy brązowy cukier, miód, musztardę, goździki i wodę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.

  • krok 3

    Szynkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywą. Wylewamy glazurę na szynkę, upewniając się, czy polewa rozeszła się też pomiędzy rozdzielonymi plastrami. Pieczemy w temp. 130°C przez 6–8 godz., polewając co godzinę wytwarzającym się sosem.

  • krok 4

    Podajemy natychmiast lub po podgrzaniu. Po wyjęciu szynki z naczynia, sos z pieczenia przelewamy do małego rondelka.

  • krok 5

    Podgrzewamy go przez 5–7 min, aż zgęstnieje. Za pomocą pędzla przenosimy sos na szynkę i podpiekamy przez 4–5 min w temp. 240°C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama