Porady:
- Wybierając szynkowar, należy zwrócić uwagę na jego pojemność, ma ona wpływ na zużycie prądu, a także na możliwość przyrządzenia większej ilości mięsa za jednym razem. W sprzedaży dostępne są urządzenia o pojemności od 900 g do 3600 g. Chcąc przygotować rodzinną porcję szynek, na przykład na święta, należy wybrać taki o pojemności 1,3 l lub więcej.
- Podstawą tego przepisu jest dobrej jakości mięso. Możemy użyć nie tylko szynki wieprzowej, ale również łopatki, karkówki czy boczku. Świetnie smakuje też schab z szynkowara. Tym, którzy wolą białe mięso, posmakuje z kolei szynka drobiowa z szynkowara.
- Podczas parzenia, część soli wyparowuje z mięsa, dlatego trzeba odpowiednio posolić surowe mięso. Sprawdzona proporcja to 2,5 łyżki soli na 1,5 kg mięsa.
- Do gotowania warto użyć garnka z grubszym dnem, lub wyłożyć dno ściereczką, żeby szynkowar nie obijał się za bardzo o brzegi garnka.
- Mięso z szynkowara powinno być bardzo mocno ubite i ułożone jak najciaśniej. Większość szynkowarów, wyposażonych jest w specjalny tłok, ułatwiający dociśnięcie mięsa, ale można też użyć do tego drewnianej łyżki.
- Gotowanie szynki ułatwi termometr kuchenny.
- Szynka z szynkowara powinna być przechowywana w lodówce i najlepiej spożyć ją maksymalnie w ciągu 4 dni.
Notka redakcyjna:
Szynka z szynkowara – przepis
Najprostsza szynka wymaga tylko kilku składników, a przepis jest banalnie prosty. Szynka z szynkowara w całości to tylko jedna z opcji i możemy użyć także mięsa w kawałkach, a nawet mielonego. Zamarynowane mięso warto włożyć do specjalnego woreczka do szynkowaru lub siatki wędliniarskiej, dzięki temu będzie się je łatwiej się wyjmowało. Jeśli jednak nie mamy takiej folii, możemy pominąć ten krok. Następnie dociskamy mięso, żeby miało zwartą strukturę po ugotowaniu. Szynkowar wkładamy do garnka i podgrzewamy, ale co ważne nie gotujemy. Należy pilnować, żeby temperatura wynosiła 70–80° Celsjusza. Najlepiej na bieżąco kontrolować temperaturę w czasie parzenia, by nie doprowadzić do wrzenia, a w razie potrzeby dolewać do garnka zimną wodę, aby obniżyć temperaturę. Gotowanie szynki w szynkowarze trwa zwykle około 2–3 godziny. Po ugotowaniu, mięso trzeba zahartować, czyli podlać je zimną wodą. Gotową wędlinę zostawiamy do ostudzenia na 2–3 godziny, a później do leżakowania na całą dobę.
Marynata do szynki z szynkowara
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie szynki. Warto, więc użyć dużej ilości przypraw i ziół, takich jak suszony czosnek, pieprz ziołowy i czarny, majeranek, kolendra, oregano, bazylia, ziele angielskie, a także słodka i ostra papryka. Mięso dokładnie nacieramy marynatą, a następnie odstawiamy na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. Takie mięso dobrze przechodzi wszystkimi smakami i jest znacznie bardziej aromatyczne.
Dodatki do szynki z szynkowara
Podstawowy przepis na szynkę z szynkowara można wzbogacić różnymi dodatkami. Warto eksperymentować, łącząc mięso z różnymi warzywami i ziołami. Świetnie sprawdzą się także suszone owoce, szczególnie do schabu. Kolejnym pysznym dodatkiem są oliwki oraz suszone pomidory, które fantastycznie łączą się z drobiem.
Inne przepisy z szynkowara
Szynkowar, wbrew swojej nazwie, nie służy tylko do robienia szynek i można go wykorzystać na wiele innych sposobów. Przygotowuje się w nim też doskonałe rolady, mielonki, kiełbasy, terriny oraz pasztety (zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej).